Обвиниха Борис Джонсън в неспазване на Covid мерките

Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че не е спазил мерките срещу коронавируса по време на партита на „Даунинг стрийт“ № 10 миналата Коледа. Това предаде „Гардиън“.

От екипа на министър-председателя твърдят, че всички правила са били следвани. Медии обаче пишат за поне две събирания на хора по време, когато това е било забранено.

Според The Mirror Борис Джонсън е произнесъл реч на препълнено прощално тържество за високопоставен съветник през ноември миналата година, докато е бил в сила вторият локдаун във Великобритания. Тогава не е било позволено да се провеждат събирания на закрито, а хората са имали право да се срещат само с един човек от друго домакинство на открито на обществено място.

Пъбовете, ресторантите и магазините са затворени, а хората – помолени да си останат вкъщи, освен ако нямат важна причина да излязат. В същото време екипът на Джонсън е организирал парти за персонала на „Даунинг стрийт“ няколко дни преди Коледа.

И в двата случая на събиранията е имало 40 – 50 души, „натъпкани един до друг в средно голяма стая“, сочат медийните публикации.

Разкритията бяха коментирани от британския здравен министър Саджид Джавид, който заяви, че ако на „Даунинг стрийт“ е имало партита, то мерките вероятно са били съблюдавани.

„Не съм присъствал, не знам кой е присъствал на тези тържества. Но въпросът е, че независимо дали става въпрос за № 10 или за който и да е правителствен отдел, всички правила биха били спазвани по всяко време“, каза той.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram