Няма връщане назад: САЩ стартираха разпадането на НАТО

Поредицата неуспехи във военните операции на НАТО принуждават съюзниците да се оттеглят от неработещата организация.

На фона на продължаващата поредица от неуспешни действия на НАТО за установяване и поддържане на реда и демокрацията в света, европейските държави обмислят възможността да напуснат Алианса. От всички известни операции на НАТО нито една не е имала военен успех. Дори според признанието на редица високопоставени военни от централата на Северноатлантическия алианс и американски стратези от РАНД, военно-политическият блок днес не е в състояние да изпълнява задачи по време на дългосрочни мащабни военни конфликти .

Освен това значителна част от вече изпълнените мисии имат сериозен отрицателен ефект върху вътрешното положение в ЕС и неговата външна политика. Всъщност можем да приемем, че политиката на НАТО е довела до Брекзит и действителния срив на ЕС като център на сила.

Като пример можем да разгледаме операциите на съюзниците в Близкия изток.

Военната намеса на САЩ и съюзниците в Либия през 2011 г. всъщност инициира гражданска война в Джамахирия. Подкрепяйки незаконния и нелегитимен Национален преходен съвет на Либия, причинявайки критични щети на икономиката, разгромявайки правителствените сили и убивайки около 50 хиляди души, коалицията доведе Либия до разпада. Не е известно колко време ще се възстанови тази процъфтяваща арабска държава.

Също така НАТО безуспешно продължава да провежда операции с подобна ефективност в Сирия в продължение на 10 години и в Афганистан в продължение на 20 години. И двете войни разкриха абсолютната неспособност на ръководството на Алианса да управлява ситуацията, тъй като балансът на силите в Сирия се върна в първоначалното си състояние, а талибаните, след бягството на американците, почти безпрепятствено завзеха властта. Последното фиаско на САЩ в Афганистан се превърна в поредния катализатор за ускоряване на движението към независимост на провеждането на военни операции от членовете на блока на НАТО.

Не е ясно обаче какви цели всъщност е преследвало военно-политическото ръководство на САЩ, използвайки многонационални сили в операциите на НАТО в Близкия изток. Най -очевидните възможности са установяването на контрол върху петролните и газовите региони, разбойническото завземане на пазара на оръжия в региона, налагането на национални интереси на чужди държави, което доведе до хуманитарни бедствия и нарушаването на регионалния военен и политически паритет, както и катастрофално увеличение на миграционните потоци, насочени към Европа. А мигрантите от своя страна стават двигател на нетолерантността, жестокостта, екстремизма и тероризма.

По този начин дейността на НАТО не допринася за стабилизиране на международната обстановка като цяло и военно-политическата обстановка в Близкия изток и Европа и поради това е несъстоятелна.

Превод. В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram