Нов срив на борсовите индекси в САЩ, златото също поевтинява

Ключовите фондови индекси на САЩ продължиха и в четвъртък спада си, след като търговията бе възобновена, показват данните на Нюйоркската фондова борса.

В първите минути след началото на сесията на Уолстрийт индексите Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq загубиха над 7%. Съгласно правилата на борсата, търговията бе прекъсната за 15 минути.

След възобновяването на сесията иднексите продължиха спада си. Dow Jones се понижи с 2158,54 пункта (9,16%), индекс S&P 500 падна 228,79 пункта (8,35%), Nasdaq загуби 661,59 пункта (8,32%).

Днешният нов силен спад е продиктуван от решението на Доналд Тръмп за забрана на пътуванията на европейци до САЩ, като в същото време той не успя да успокои финансовите пазари, че ще успее да ограничи негативните икономически последици в резултат на пандемията от коронавирус, отбелязва БНР.

Това е вторият случай в рамките на настоящата седмица, при който има временно прекратяване на американската търговия в резултат на надвишаване на заложения ценови лимит.

В понеделник (9 март) беше спряна за 15 минути реална търговия на Уолстрийт, след като и трите основни фондови индекса се сринаха с повече от заложения от борсата лимит от +/- 7%.

Тогава широкият фондов индекс S&P500 се срина със заложения от Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) ценови лимит от +/- 7%, което доведе до автоматично спиране на сесия на търговия за 15 минути.

Подобен лимит от +/- 7% за S&P500 беше въведе на NYSE по време на финансовата криза през 2008-2009 година. Също тогава беше въведен и втори праг от спад/ръст на индекса с 13%, който, ако бъде достигнат в рамките на същата търговска сесия, ще доведе до ново автоматично спиране на работата на Уолстрийт за още 15 минути. Ако след рестартирането бъде отбелязан дневен спад от 20% пък ще последва предсрочно прекратяване на търговската сесия в рамките на съответния ден.

В същото време пада и цената на златото. Стойността му на Нюйоркската стокова борса падна до $1585,4 за тройунция, което е намаление с 3,46%.

Майските фючърси на среброто поевтиняха с 4,9% – до $15,95 за унция.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram