Нови ограничения за испанците, в Германия удължават мерките

Испанското правителство взе решение, заедно с регионалните власти, за Коледа и Нова година в едно домакинство да не се събират повече от десет души, заяви испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, предаде Ройтерс.
Целта на мярката е да бъде ограничено разпространението на коронавируса.
Взетото решение е смекчение на действащите към настоящия момент в Испания правила, съгласно които в едно домакинство могат да се събират най-много шестима души. Вечерният час на 24 и на 31 декември ще започва в 01:30 ч. след полунощ, а не както сега в 23:00 ч.
Въпреки тези смекчения пътуванията на хора между различните региони в Испания ще продължи да бъде забранено, като ще има някои изключения в периода от 23 декември до 6 януари, заяви Иля на пресконференция, като добави, че най-скорошните данни за коронавируса в Испания вдъхват оптимизъм. Министърът подчерта обаче, че трябва да се действа предпазливо.
Общият брой на заразените с коронавирус в Испания е над 1,66 милиона души, като това е един от най-високите показатели в Европа. Броят на смъртните случаи от вируса в Испания към настоящия момент е 45 784.

Германия ще удължи срока на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки до 10 януари, съобщи канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и ТАСС.
„Провинциите ще удължат срока на мерките от 20 декември до 10 януари. По принцип нещата ще останат каквито са сега“, каза Меркел след разговори с ръководителите на германските провинции.
„Още през ноември казахме, че мерките ще останат в сила, ако няма съществени изменения (в ситуацията с коронавируса). Ако положението със случаите на заразяване продължи да се развива като сега, ще се срещнем още веднъж на 4 януари“, съобщи Меркел.
Меркел заяви, че не може да каже кога ЕС ще разреши ваксина срещу новия коронавирус.
„Не мога да кажа дали това ще стане преди Коледа или веднага след това. Трябва да се изчака“, каза тя.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram