Новият чешки президент, бивш генерал от НАТО, призова за неограничена военна помощ за Украйна

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел, който е бивш генерал от НАТО, заяви пред Франс прес, че не бива да има каквито и да било ограничения за военната помощ на Запада за опустошена от войната Украйна, и призова съюзниците да бъдат по-смели.

Павел, който оглавяваше военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 г., спечели президентските избори в събота и на 9 март ще положи клетва.

В интервю за АФП 61-годишният Павел казва, че Западът трябва да предостави на Украйна, която се бори с руската инвазия, всички видове оръжия с изключение на ядрените. „Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина да се определят граници“, каза той. „Украйна не може да се пребори с такъв силен противник без бронирана техника, дронове, артилерия и ракети с по-голям обсег, нито – може би – без свръхзвукови самолети“, допълни той.

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. западните съюзници, в това число Чехия, предоставиха на Украйна значителна военна помощ. 

Според Павел е трябвало да се прояви повече смелост, тъй като „някои страни заемат малко резервирана позиция“ за доставянето на модерни оръжия.

„Ако искаме да имаме единна позиция, която ни дава най-голям шанс за успех, трябва да действаме сплотено по тези въпроси“, каза той пред АФП, като повтори предложението на Полша да се изпратят изтребители F-16 в Украйна, ако това предложение бъде подкрепено от всички страни в НАТО.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram