Невиждани горски пожари бушуват в Бразилия

Горските пожари в бразилската Амазонка са унищожили 50 процента повече гори, отколкото през същия период на миналата година. Но ситуацията е по-лоша в района на Пантанал, където 15 процента от територията вече е изгоряла. Дим от пожарите обхвана южните райони на Бразилия и съседните страни.

Август и септември в Бразилия се считат за най-сухите месеци в годината, когато нивото на влажност в някои региони на страната спада до 8-15 процента, а температурата може да надвиши 40 градуса по Целзий. През този период в Бразилия обикновено бушуват горски пожари.

Но тази година може да се смята за по-особена. В допълнение към пожарите в Амазонка, които традиционно привличат вниманието на световната общност, погледите на бразилците са насочени към ситуацията около природния регион – Пантанал. Според Националния център за предотвратяване и контрол на горските пожари (Prevfogo), близо 2,5 милиона хектара зелени площи вече са погълнати от пожари – повече от 15 процента от екосистемата в сърцето на Южна Америка.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram