На всеки 39 секунди дете умира от пневмония. УНИЦЕФ призова за ваксиниране

УНИЦЕФ, детският фонд на ООН, влиятелната неправителствена организация „Спасете децата“ и четири други здравни агенции призоваха във вторник правителствата по света да засилят усилията си за разширяване на ваксинирането и подобряването на лечението на пневмонията, съобщи Ройтерс.

Призивът беше отправен, след като международен доклад обяви, че всяка година над 800 000 деца умират от пневмония, което прави по едно дете на 39 секунди. Авторите на изследването определят заболяването като „забравената епидемия“ и настояват за засилване на инвестициите във ваксини, здравни услуги и лекарства.

„Въпреки че пневмонията е предотвратимо, лечимо и лесно за диагностициране заболяване, то остава най-големият убиец на малки деца, което е шокиращо“, заяви главният изпълнителен директор на Глобалния алианс за ваксинации и имунизации (GAVI) Сет Бъркли.

Организацията, снована от Бил и Мелинда Гейтс, обединява държавни и частни инициативи, които целят да направят ваксините достъпни за децата в бедните страни.

Пневмонията е белодробно заболяване, причинявано от бактерии, вируси или гъбични инфекции. То може да бъде предотвратено чрез ваксини и е лечимо с антибиотици, а в по-тежките случаи с кислородно лечение, но достъпът на бедните страни до медикаменти е ограничен.

Повече от половината деца, които са починали от пневмония миналата година преди да навършат двегодишна възраст, са от Нигерия, Индия, Пакистан, Демократична република Конго и Етиопия.

Според доклада пневмонията е виновна за 15% от смъртните случаи при деца под петгодишна възраст, но само 3% от разходите за изследвания на заразни заболявания се харчат за подобряване на лечението и достъпа до медикаменти.

„Милиони деца умират в очакване на ваксини, достъпни антибиотици и рутинно кислородно лечение. Това е забравена световна епидемия, която изисква спешен международен отговор“, коментира изпълнителният директор на „Спасете децата“ Кевин Уоткинс, цитиран от Ройтерс.

По данни на Националния статистически институт смъртността от пневмония в Бългия е 18.4 на 100 000 души. За сравнение за грипа тя е 0.1 на 100 000 души население./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram