НАТО сменя фокуса и се съсредоточава върху Китай

Противопоставянето на заплахата за сигурността, породена от напредъка на Китай в областта на космическите оръжия, ще бъде важна част от бъдещата работа на НАТО, каза шефът на алианса Йенс Столтенберг. В интервю за “Файненшъл таймс“ Столтенберг заяви, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите кибер възможности, нови технологии и ракети с голям обсег.

В неделя стана ясно, че през август азиатската страна е постигнала поредния напредък в областта на космическите оръжия, когато тайно е тествала усъвършенствана хиперзвукова ракета с възможност за ядрен заряд. Новата ракета е изненадала САЩ, като източник заяви пред “Файненшъл таймс“, че хиперзвуковите възможности на Китай са „много по-напреднали, отколкото САЩ осъзнават“.  Ракетата може да прелети над Южния полюс, което би представлявало голям проблем за американската армия, чиито системи за противоракетна отбрана са съсредоточени главно върху северния полярен регион, припомня БГНЕС.

В понеделник обаче Китай заяви, че тази информация е неточна и че учението е било тест на технология за многократна употреба, която може да намали разходите за изстрелване на космически кораби. „Според моето разбиране това изпитание е рутинно изпитание на космически кораб, използвано за тестване на технология за многократно използване на космически кораби“, заяви пред репортери говорителят на китайското външно министервство, предава БГНЕС. „Това би могло да осигури удобен и евтин начин за използване на космоса от хората за мирни цели“. На  въпрос дали информацията на “Файненшъл таймс“ по отношение на ракетата е неточна, говорителят отговори с „да“.

Столтенберг каза в интервютото, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи. “На първо място Китай и Русия работят в тясно сътрудничество. Цялата тази идея за разграничаване между Китай, Русия, Азиатско-Тихоокеанския регион или Европа: това е една голяма среда на сигурност и ние трябва да се заемем с всичко това наведнъж. Работата ни по готовността, технологиите, устойчивостта се отнася за всички тези региони“, добави той.

НАТО ще приеме новата си стратегическа концепция на среща на върха следващото лято. Тя ще очертава целта на алианса за следващите 10 години. Настоящата версия, приета през 2010 г., не споменава Китай.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram