НАТО: Руските подводници се активизираха в Атлантическия океан

Служители на НАТО и военни анализатори твърдят, че най-малко 10 руски подводници са участвали в учения в Северния Атлантически океан в края на миналата година. Това съобщи „Уолстрийт джърнал“.

Според източниците му в края на 2019 г. 10 подводници са напуснали местата си за базиране на арктическото крайбрежие на Русия и са се отправили към Северния Атлантически океан. Според изданието тези маневри се превърнаха в „най-големите учения след края на Студената война“. Събеседниците на вестника смятат, че ученията не само дадоха възможност да се покаже „силата и амбициите на руския флот да защити собствените си територии“, но бяха насочени и към „демонстриране на сила в Атлантическия океан“.

„Уолстрийт джърнал“ дава становището на американските военни лидери и техните съюзници, според които Русия все по-често използва подводници в райони, където те могат да заплашат корабите на НАТО. „Ние наблюдаваме това непрекъснато: има повече подводници, на по-големи разстояния и за по-дълги периоди от време„, цитира изданието вицеадмирал Кийт Блънт, ръководител на Съвместното военноморско командване на НАТО.

В същото време „Уолстрийт джърнал“ публикува изявления на командващия Северния флот вицеадмирал Александър Моисеев, който в интервю за седмичното списание „Звезда“ през март заяви, че руският флот разширява своята география на бойно дежурство и патрулиране. „Географията на районите, в които хората от Северно море се занимават с планирана бойна подготовка, значително се разшири. Така че, миналата година нашите многоцелеви подводници изработиха редица задачи с дълбоководно гмуркане в различни райони на неутралните води на Норвежко море. Подводните кораби на Северния флот взеха активно участие в ученията на руския флот“ океан. щит, „успешно опериран в Атлантическия и Северния ледовит океан“, информира той.

През декември миналата година германската медийна група RND, позовавайки се на доклад на НАТО, съобщи, че активността на руските подводници през 2019 г. достигна най-високото ниво от края на Студената война. Представител на алианса Оана Лунгеску заяви, че това се отнася предимно за Северния Атлантически океан и Норвежко море.

Обвиненията срещу Русия за засилване на действията на нейните подводници непрекъснато се отправят на Запад. Руските власти от своя страна редовно напомнят, че движението на кораби се извършва в строго съответствие с международните правни стандарти.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram