Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Между Анкара и Берлин се породи напрежение заради отказа на германски градове да допуснат турски политици да агитират за президентска република при Ту, на който турските граждани ще се произнесат по държавното устройство на страната.

Сред като Кьолн и Хагенау отказаха да се провежда агитация на тяхна територия, турският външен министър Мевлют Чавушоглу упрекна Германия, че се опитва да повлияе на резултата от допитването. Той призова Берлин към равнопоставеност в отношенията, като заяви, че Турция не е подчинена на Германия.

Наред с това Чавушоглу отправи упрек в прилагане на двойни стандарти. По думите му, германската страна постоянно призовава Анкара да спазва човешките права и да уважава върховенството на закона, но самата тя „пренебрегва демокрацията, свободата на словото и свободата на събранията“.

Междувременно стана ясно, че и град Фрехен е отказал на турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи да проведе агитация сред местната турска имиграция.

Федералният канцлер Ангела Меркел отхвърли критиките на Анкара, като се аргументира, че отказът на градовете да приемат агитация на своя територия е резултат от решения на местните власти, което не означава, че в Германия се накърнява свободата на словото.

„Правовата ситуация в страната изглежда по следния начин: ние сме федерална страна и отговорността може да се носи на местно ниво, на ниво провинции и на държавно ниво.“ – поясни Меркел, цитирана от Дойче веле.

Тя допълни, че решенията за провеждане на конкретни събития се вземат от местните власти, като отчитат сигурността на гражданите и редица други фактори.

Реакцията на турското правителство дойде след като властите на Кьолн и Хагенау отказаха на Нихат Зейбекчи и на правосъдния министър Бекир Боздаг да проведат кампания. Местните власти се мотивираха със съображения за сигурност./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram