„Московский Комсомолец“: В Донецк смятат конфликта между Русия и Украйна за неизбежен

Пенсионираният полковник от ФСБ и бивш „министър на отбраната“ на непризнатата Донецка народна република (ДНР) Игор Иванович Стрелков заяви пред журналисти, че конфликтът в Донбас не може да се разглежда извън контекста на руско-украинските отношения. Според него след анексирането на Крим от Русия помирението на страните е възможно само по два начина: „да се предаде Москва и да върне Крим, или капитулация на Киев и свалянето на правителството, дошло в резултат на преврата през 2014 г. “ Заради това Стрелков смята, че конфликтът между Украйна и Русия е неизбежен, пише руският вестник “Московский Комсомолец“, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Освен това американците няма да позволят на Киев да прекрати конфликта. Те не са заинтересовани този конфликт да завърши по различен начин, а единствено с пълното поражение на Русия “, цитира вестникът думите на Стрелков

Бившият военен също така отбеляза, че сега украинската армия е нараснала във въоръжение и на брой, а в рамките на Донбас е способна да се противопостави дори на руските войски. По цялата дължина на руско-украинската граница обаче украинската армия няма да може да води успешни военни действия.

Що се отнася до опълченците, според Стрелков те всъщност са 20 хиляди, а бойните им възможности са в „окаяно състояние“.

Освен това бившият „министър“ отбеляза, че Украйна е закупила турски безпилотни самолети „Байрактар“, които са доста опасно оръжие, както показа конфликтът в Нагорни Карабах.

„Републиките няма да издържат дълго без директна мащабна намеса на Руската федерация“, казва Стрелков.

Той вярва, че в Украйна съществува така наречената „Партия на войната“; освен това войната може да бъде от полза за президента Владимир Зеленски, за да представи поне нещо на избирателите като успех преди новите избори.

„Офанзивата още не е започнала, защото сега е кално. Те се подготвят сериозно. Според оскъдната информация, която имам, те (Украйна) са планирали да нападнат още в средата на януари. През февруари имаше просто поредица от съобщения, че Украйна премества тайно цели формирования и много оборудване по линията на контакт “, каза бившият „министър на отбраната“ на ДНР.

Стрелков вярва, че ако възникне конфликт между Русия и Украйна, това няма да бъде лесна разходка; освен това незабавно ще бъдат наложени строги санкции срещу Русия, включително забрана за продажба на въглеводороди.

„Ако войната все пак започне, украинците ще се опитат незабавно да пробият в Донецк и Горловка, да се утвърдят в градското направление и да продължат отбраната, предлагайки на руските войски и народната милиция да водят тежки нападателни битки в градски условия, унищожавайки собствената си инфраструктура и да бъдат обвинени в „геноцид“ над цивилното население“, прогнозира Стрелков.

В същото време Стрелков смята, че в тези условия Русия трябва да даде мълниеносен отговор и „да отнеме от Украйна Харков, Днепропетровск, Мариупол, Одеса“.

Epicentar

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram