Москва прекратява огъня в Мариупол и Волноваха

В събота Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол и Волноваха. Целта е да се позволи преминаване на хуманитарни коридори, както бе договорено по време на втората среща между украинската и руската делегация преди два дни.

„От 10 ч. московско време руската страна обявява прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори, за да може цивилното население да напусне Мариупол и Волноваха“, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от „Новости“.

Според руското военно министерство хуманитарните коридори и маршрути за излизане са съгласувани с Украйна.

Малко по-късно от украинска страна потвърдиха информацията. Кметът на Мариупол Вадим Бойченко потвърди в Telegram, че Градският съвет уточнява сроковете за отваряне на хуманитарния зелен коридор.

Това ще даде възможност да започне възстановяването на критичната инфраструктура на града – осветление, водоснабдяване и мобилни комуникации. Също така ще бъде възможно да се осигурят храни и лекарства от първа необходимост за Мариупол.

Евакуацията на цивилни граждани в Мариупол ще започне в 11 ч. местно време. Като хуманитарен коридор минава по маршрута Мариупол – Николске – Розовка – Полохи – Орехов – Запорожие, съобщава УНИАН.

Евакуацията на населението ще се извършва с общински автобуси от три пункта. Позволено е евакуация да се извършва и с личен транспорт, като местните власти препоръчват автомобилите да се запълват до максималния си капацитет.

Строго е забранено да се правят отклонения от маршрута.

Евакуацията ще се проведе на няколко етапа в продължение на няколко дни, така че всеки, който желае, да може да се евакуира.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram