Меркел се разсърди на Китай и Русия

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел обвини Китай и Русия, че с позициите си относно сирийската криза, отслабват властта на ООН.
Меркел заяви още, че германското правителство няма да участва във военна операция срещу режима на Башар Асад без мандат на ООН, НАТО или ЕС. Тя подчерта, че гражданската война в Сирия трябва да бъде прекратена само по пътя на мирните преговори.
По думите й в достойно за съжаление, че Москва и Пекин вече толкова дълго време отказват да подкрепят една обща позиция на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Дамаск.
Подобни действия в голяма степен отслабват ролята на ООН за разрешаване на конфликта, каза Меркел и добави, че не бива използването на отровен газ да остава без последствия.
Междувременно министърът на външните работи Гидо Вестервеле посочи, че информацията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, сочеща за прилагане на химическо оръжие срещу мирни жители, е достатъчно убедителна и достоверна и подобен престъпен акт не бива да остава без последствия.
Кандидатът за канцлерския пост от опозицията Пеер Щайнбрюк също се противопостави на военно разрешение на конфликта и заяви, че 100 часа преговори е по-добре от минута ракетен обстрел.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram