Меркел не съжалява за политиката си към бежанците въпреки политическата цена

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че не съжалява за решението си през 2015 г. да отвори границите на страната за стотици хиляди мигранти и бежанци и добави, че няма да бъде възпрепятствана да провежда предизборната си кампания от разгневени свои противници, съобщава „Ройтерс“.

В интервю за в. „Велт ам зонтаг“ Меркел е отрекла, че е допуснала каквито и да е грешки с нейната политика на отворени врати, въпреки че пристигането на около 1 млн. бежанци и мигранти през последните 2 години от Сирия и Ирак отвори дълбоки разцепления в нейната консервативна партия и понижи електоралната подкрепа за нея.

Четири седмици преди парламентарните избори на 24 септември, ново социологическо проучване показва, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел ще спечели 38 процента, или 15 на сто повече от основните им опоненти от Социалдемократическата партия (СДП). Това е ръст от 32-та процента през февруари, но е доста под 41,5-те процента на нейната партия, които тя спечели на последните парламентарни избори през 2013 г.

Бих взела всички важни решения от 2015 г. отново по същия начин„, коментирала Меркел, добавяйки: „Това беше извънредна ситуация и аз взех решението си въз основа на това, което според мен беше правилно от политическа и хуманитарна гледна точка. Подобен род извънредни ситуации се случват от време на време в историята на страната. Ръководителят на правителството трябва да действа и аз го сторих.“

Нейното решение да отвори границите допринесе за увеличаване на подкрепата за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която според социологическите агенции би могла да спечели до 10 процента на изборите през септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram