Меркел за живота след политиката: Ще почета, ще поспя, а после ще видим

Дойче веле


Ангела Меркел обича да готви картофена супа и да приготвя сладкиш със сливи – типични есенни ястия, за които обаче едва ли скоро ще ѝ остане време. На 26 септември се провеждат изборите за нов Бундестаг. Но това далеч не означава, че още тогава тя се оттегля от канцлерския пост. Меркел ще продължи да изпълнява функциите си служебно докато бъде съставено новото правителство.

Практиката от последните няколко десетилетия показва, че новоизбраният канцлер и новото правителство официално са встъпвали в длъжност средно между 5 и 6 седмици след изборите. А през 2017 година новото коалиционно правителство беше съставено дори близо половин година след вота.

Ще рече, че е напълно възможно Ангела Меркел все пак да бие рекорда на своя политически ментор Хелмут Кол, който дотук е най-дълго управлявалият канцлер на Германия. Той остана цели 5870 дни в управлението, приключило през 1998 година. За да го надмине, Меркел трябва да остане начело на страната най-малко до 17 декември 2021.

„Ще почета, ще поспя, а после ще видим“

През юли, по време на визитата си в САЩ, Ангела Меркел беше попитана как си представя времето след своето пенсиониране. И за разлика от друг път тя не избегна отговора. Заяви, че на първо време ще си позволи малка пауза и няма да приема никакви покани. Най-напред ще трябва да се увери, че „някой друг ще поеме нещата“ (нейните досегашни задачи). В свободното време, с което вече ще разполага, Меркел щяла да размишлява за това какво всъщност я интересува – защото през последните 16 години е нямала такава възможност. „След това сигурно ще почета малко, докато не ми се затворят очите, защото съм много уморена, сигурно малко ще поспя и после ще видим какво следва.“

В бъдещето на Меркел вече надникнаха един фотограф и един автор на криминални романи. Андреас Мюе направи фотосесия с двойничка на Меркел в пози на спокойствие и дори самота и подреди изложба с кадрите. А Давид Сафие смята, че Меркел бързо ще започне да скучае.

В хумористичното си крими „Мис Меркел“ авторът изправя бившата вече канцлерка пред скучния живот на село във вилата ѝ в Бранденбург. Само разходки сред природата и приготвяне на сладкиши? Не, в книгата на Сафие бившата вече канцлерка няма възможност да скучае – Меркел се сблъсква с едно убийство и се заема пламенно да го разследва. Хумористичното произведение поставя следния въпрос: възможно ли е един човек, чиято работна програма десетилетия наред е била напълно заета от рано сутрин до късно вечер, и който е носел толкова голяма отговорност, за една нощ просто да превключи на съвсем други обороти? По този повод неотдавна Меркел каза следното:

„Обикновено човек усеща липсата на нещо чак когато вече го е загубил“.

Пенсията на Меркел – около 15 000 евро

На 17 юли Ангела Меркел навърши 67 години. Тя надали ще има финансови проблеми: като канцлерка на Германия получава заплата от 25 000 евро месечно, към които се прибавят и малко над 10 000 евро, тъй като е и депутатка в Бундестага – вече над 30 години. След като се пенсионира, първоначално ще продължи още три месеца да взема пълната си заплата, а след това още 21 месеца ще получава половината от тази сума под формата на временно обезщетение. След това ще започне да получава пенсия. Според тъй наречения „Министерски закон“ от 1953, бившите федерални канцлери имат право на доход от 27,74% от предишното си възнаграждение след изкаран 4-годишен мандат, който нараства с 2,4 процента за всяка допълнителна година в управлението. Максималният размер на така получения доход не може да надвишава 71,75 процента от заплатата от преди пенсионирането. Така пенсията на Ангела Меркел може да достигне около 15 000 евро месечно. Освен това тя има право на пожизнена лична охрана и на служебен автомобил с шофьор. Отделно ѝ се полага и канцелария в сградата на Бундестага в Берлин заедно с трима души персонал.

След управлението мнозина се отправят към частния сектор Бившите правителствени служители са длъжни по закон да спазват професионална тайна. Но въпреки това те са много ценени и търсени в частната икономика, например като съветници – заради многото си политически контакти. Няколко предшественици на Меркел приеха да влязат в частния сектор: така например през 1982 година Хелмут Шмит стана издател на „Ди Цайт“ и беше търсен оратор. В едно свое интервю от 2012 той заяви следното: „Наложих си като правило да не изнасям реч за по-малко от 15 000 долара.“

Още по-успешно успяха да осребрят политическия си опит и популярност бившите канцлери Хелмут Кол и Герхард Шрьодер: Кол основа фирма за политически и стратегически консултации, с която печелеше доста добри пари като лобист и съветник. А Герхард Шрьодер се постави в услуга на компанията „Северен поток“ – дъщерно дружество на руския „Газпром“, с което си спечели голямо неодобрение. Още като канцлер Шрьодер се застъпваше за едноименния газопровод. Междувременно в Германия бе въведено правило, според което бивши членове на правителството трябва да се допитат до канцлерската служба дали с преминаването си към определна дейност в частния сектор „не се накърняват обществените интереси“. За тази цел специална етична комисия съветва правителството, което в случай на съмнение може да наложи до 18 месеца изчаквателен срок.

Дали ще видим Ангела Меркел с нов пост или с нова почетна длъжност – дотук тя не е казала нищо по въпроса. Но е много вероятно като начало тя да си остане в Берлин. Нейният съпруг, квантовият химик Йоахим Зауер, все още не мисли да се пенсионира. 72-годишният почетен професор в Хумболдтовия университет в Берлин продължи договора си като старши изследовател. Засега до 2022 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram