Мащабни тържества ще се проведат в Сърбия за 9 май

Сърбия ще се превърне в една от малкото страни в Европа, където 76-годишнината от победата над фашизма ще бъде отбелязана масово и на официално ниво. Празничните събития ще продължат два дни – от 8 до 9 май, отбеляза ТАСС.

През първия ден акцентът ще бъде върху паметта на жертвите на нацизма на територията на бивша Югославия, предимно жертвите на системата от лагери на смъртта в Ясеновац, където през Втората световна война бяха убити до 700 хиляди души. Събитията от втория ден ще бъдат посветени на радостта от победата над нацизма и ще завършат с мащабна заря в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич лично ще участва в церемонията, която ще се проведе на мястото на концентрационния лагер Донжа Градина на територията на днешната Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

По време на освобождението на Югославия са убити около 8 хиляди съветски войници и офицери. Загубите по време на окупацията на Сърбия възлизат на 30% от населението на страната или около 1,7 милиона души, според различни оценки. Партизанското движение на Югославия изигра огромна роля в борбата срещу фашизма, като изтегли десетки дивизии на Вермахта в най-решителните моменти от Втората световна война, например по време на битката при Сталинград и битката при Курск.

Сърбия има девет големи мемориални комплекса, посветени на съветските войници: в Белград, Суботица, Сомбор, Зренянин, Вършац, Позаревац, Горни Милановац, Ягодина и Зайчар. Най-големият от тях е мемориалният комплекс за освободителите на Белград, разположен срещу Новото гробище, в близост до руски гробове от Първата световна война и ерата на емиграцията.

Тук са погребани останките на 1 395 югославски партизани и 818 войници и офицери от Червената армия. През декември 2020 г. в Парка на освободителите беше открит първият вечен пламък в Сърбия.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram