Марин льо Пен: Франция трябва да закрие още джамии

Френският крайно десен политик Марин льо Пен поиска да бъдат затворени още джамии в страната, съобщи Анадолската агенция. Нейното искане идва въпреки закриването на 24 джамии във Франция през последните две години по заповед на вътрешния министър Жералд Дарманен.

В интервю за френския телевизионен канал BFMTV Марин льо Пен заяви: „Той (Дарманен) затваря джамия там, джамия тук. От време на време уволнява някой проповедник, но трябва да затвори всички екстремистки джамии в страната ни“.

Запитана за критериите ѝ за затваряне, тя заяви, че всички мюсюлмани, които имат „радикална реторика“, трябва да бъдат депортирани.

Миналата година през август най-висшият конституционен орган на Франция одобри спорен закон за „борба със сепаратизма“, който беше критикуван за това, че засяга специално мюсюлманите. Законопроектът беше приет от Националното събрание миналото лято, въпреки силната опозиция както от страна както на десни, така и на леви законодатели.

Засягайки предстоящия процес срещу министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети по дело за конфликт на интереси, Льо Пен поиска от президента Еманюел Макрон да го отстрани от поста.

Освен това, по повод започналото разследване срещу Алексис Колер, генерален секретар на Елисейския дворец, по обвинение в конфликт на интереси, Льо Пен попита „Иска ли Еманюел Макрон да задържи на такъв важен пост човек, заподозрян в конфликт на интереси?“

Нейната партия „Национален сбор“ ще предложи законопроект за отстраняването на Колер, каза тя.

По отношение на санкциите срещу Русия тя заяви, че мерките на Франция срещу Русия не са проработили, като добави, че те са поставили французите в трудна ситуация.

През този период Русия е имала допълнителни приходи на стойност 40 млрд. евро с износа на петрол, каза тя.

Льо Пен заяви, че тази и следващата зима ще бъдат още по-трудни заради прекратяването на доставките на газ от Москва за Франция, като добави, че санкциите са били необмислени.

ДНЕС БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram