Маргарет и Уйлям Шекспир, първите ваксинирани в Англия

90-годишната британка Маргарет Кийнън е първият човек в света, която получи от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавирус след разрешението й за използване в Обединеното кралство, пише „Гардиън“.

Днес Великобритания започва най-мащабната имунизационна програма в историята си.

Първият ваксиниран мъж в кралството е 81 годишният мъж с име Уйлям Шекспир.

Животоспасяващата ваксина се поставя с проста инжекция в рамото, но има сериозни логистични предизвикателства при доставянето й от производителите до пациентите. Ваксината трябва да бъде съхранява при температура -70 градуса по Целзий и може да бъде местена четири пъти преди да бъде използвана.

Миналата седмица Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксина срещу коронавируса.Обединеното кралство поръча 40 милиона дози от ваксината, което покрива около 60% от населението на страната.

Великобритания е и първата държава в света, която разреши използването на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции.Но ваксината на Moderna може да се съхранява дългосрочно в хладилник при температура от -20 градуса по Целзий, докато ваксината на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий. От Pfizer/BioNTech обаче заявяват, че ваксината им може да се съхранява до пет дни в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Двете ваксини са разработени с безпрецедентна скорост като част от безпрецедентни усилия за справяне с пандемията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram