Макрон защити решението да не въвежда трети локдаун във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити вчера решението си да отложи въвеждането на трета национална карантина въпреки новата вълна на коронавируса, като увери французите, че вярва в тяхната способност да спрат разпространението на COVID-19 с не толкова строги ограничения, предаде Ройтерс.

От днес Франция затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС, а пристигащите от страните членки ще трябва да покажат отрицателен PCR тест.

Големите молове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час (18,00 ч.), предаде БТА.

Вчера Франция съобщи за 24 393 нови заразени, а броят на хоспитализираните пациенти остана над 27 000 за пети пореден ден. След като вече 10 процента от случаите на коронавируса се приписват на по-заразния вариант, установен най-напред във Великобритания, медицинските специалисти препоръчаха нов локдаун, а проучване на общественото мнение показа, че над три четвърти от французите смятат, че той вече е неизбежен.

Въпреки това обаче Макрон се въздържа да го наложи, като заяви, че иска да види първо дали сегашните мерки ще бъдат достатъчни да забавят разпространението на коронавируса. „Имам доверие в нас. Часовете, които преживяваме, са от критично значение. Нека да направим всичко по силите си, за да забавим епидемията заедно“, призова президентът в Туитър.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram