Македонският парламент се саморазпусна

Македонският парламент днес се саморазпусна и насрочи предсрочни парламентарни избори.

За разпускането му гласуваха 117 депутати и нито един „против“ и „въздържал се“.

Инициативата за предсрочното прекратяване на мандата на парламента е на Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, който е коалиционен партньор в кабинета на премиера Никола Груевски. Искането дойде след провала на преговорите за издигане на обща кандидатура за президент за изборите на 13 април.

Партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ в събота на национална конференция прие искането за провеждане на предсрочни избори. По всяка вероятност те ще се състоят на 27 април, когато ще има и втори тур от изборите за държавен глава.

ВМРО-ДПМНЕ подкрепи сегашният държавен глава Георге Иванов за втори мандат.

Професор Стево Пендаровски бе избран за кандидат за президент от делегатите на конгреса на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ късно снощи в Скопие. Пендаровски е университетски професор и отговаря за въпросите за сигурността в партията. Той бе съветник на бившите президенти на Македония – Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Първият тур от президентските избори ще се състои на 13 април.

От СДСМ поискаха правителството веднага да предложи промени в изборния кодекс, който не предвижда решения за съвпадане на парламентарните избори с втория кръг на президентските избори. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram