Македония и Гърция подписват договора за името

Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете страни име на Македония се очаква да бъде подписан днес. Премиерите и външните министри на двете държави, както и високи гости от Брюксел, се събират за събитието в района на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзияс заедно с посредника от страна на ООН в спора за името Матю Нимиц в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

На събитието ще бъдат също върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералния секретар на ООН Розмари ди Карло.

В македонска делегация ще са министрите на отбраната, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването са планирани обръщения на двамата премиери, след което събитието ще се пренесе на македонска територия в Отешево, където ще има официален обяд.

Очаква се засилено полицейско присъствие в района на Псарадес и по пътищата към мястото заради готвената от гръцки опозиционни сили протестна блокада.

Българският външен министър Екатерина Захариева, която вчера разговаря с македонския си колега Никола Димитров, заяви пред БНР, че премиерите на Гърция и Македония имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора.

Тя допълни, че водеща цел за България е Скопие да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram