Мадуро бесен на Обама: Американският Конгрес не е по-висш от ООН!

Венецуелският президент Николас Мадуро яростно критикува речта на американския си колега Барак Обама. Както БЛИЦ вече съобщи, американският държавен глава реши да остави на Конгреса да прецени дали да бъде нападната Сирия. Според Мадуро, Обама не показва зачитане на утвърдени институции и правила, а едно такова поведение е разрушително за света, съобщава PressTV-ИР.
Венецуалският президент смята, че Обама иска да заобиколи незаконно ООН и да проведе военната си операция, с която да накаже сирийските власти за използваните според Запада химически оръжия. „Нещо повече, думите на Обама, че оставя на Конгреса на САЩ крайното решение за атаката срещу Дамаск показват, че той го смята за нещо като световен съд, над ООН“, каза той.

Разнопосочни са реакции след съобщението на американския президент. Сирийската опозиция осъди намерението за ограничена акция, тъй като тя няма да е достатъчна срещу Башар Асад. Позицията им беше подкрепена от двама американски сенатори. Джон МакКейн и Линдзи Греъм смятат, че ограничена военна операция няма да повлияе на ситуацията в Сирия. „Ограничената военна операция в Сирия, за която говори американският президент Барак Обама, не е достатъчна за промяната на политическата ситуация там“, заяви Маккейн.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи, че формата на очакваната международна военна операция срещу Сирия може да бъде една „Коалиция на желаещите“. Ердоган поднови силните си критики към Съвета за сигурност на ООН. „Като естествено следствие на това безхаберие, ние от своя страна узряхме за решението за предприемане на съвместни действия в Сирия, където убитите са над 100 хиляди души. Тоест, още от днес вече може да се формира една „Коалиция на желаещите“. Най-важното е, че действително е настъпило времето да се предприемат конкретни стъпки“, обясни актуалната турска позиция той.

В същото време френският президент Франсоа Оланд декларира отново намерението си страната му да играе основна роля в нанасянето на въздушни удари срещу цели на режима на сирийския президент Башар Асад, съобщава „Индипендънт“. Оланд, обаче е подложен на все по-увеличаващ се натиск да вкара решението си за одобрение в парламента. Барак Обама и Франсоа Оланд говориха по телефона точно преди американският президент да направи обръщение към нацията. Според данни от проучване на общественото мнение, направено по поръчка на вестник „Паризиен“, 64% от запитаните французи не одобряват участие на Франция във военни действия със САЩ срещу Сирия./БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram