Лондон гони 23-ма руски дипломати, замразява отношенията с Москва

Великобритания гони 23-ма руски дипломати, които са офицери на руското разузнаване. Това е една от мерките, които Лондон предприема във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, обяви премиерът Тереза Мей, като уточни, че това е най-мащабната експулсия на дипломати от 30 години. 

Освен това Мей обяви, че се отменят всички контакти с Русия на високо ниво. Отменя се поканата за посещението на руския външен министър Сергей Лавров. Няма да има и официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия.

В изказване пред парламента британският премиер посочи, че Русия има опит в извършването на „държавни убийства“. По думите ѝ отравянето на Скрипал има само две приемливи обяснения – акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката.

Тереза Мей постави на Москва ултиматум до полунощ във вторник да даде обяснение защо руски нервнопаралитичен газ е използван за отравянето.

Руското посолство в Лондон отрече Русия да има нещо общо със случилото се и обяви, че Москва няма да даде отговор на ултиматума, докато не получи образци от химическото вещество, използвано за отравянето на Скрипал.

Пред депутатите Мей подчерта, че Русия не е предоставила никакво обяснение защо „има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право“.

„Няма алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна за покушението срещу г-н Скрипал и дъщеря му“, заяви Мей и допълни, че тази „незаконна употреба на сила“ от страна на Русия срещу Великобритания трябва да бъде посрещната с „решителен отговор“ отвъд действията, предприети след случая с двойния агент Александър Литвиненко.

В тази връзка премиерът обяви и още мерки, които страната ѝ ще предприеме, в това число засилване на проверките на руските граждани, които влизат във Великобритания, въвеждане на нови антишпионски закони, въвеждане на поправки тип „Магнитски“ в закона за санкциите срещу Русия.

Мей посочи, че контактите с Русия няма бъдат прекратени напълно и няма да се правят опити да спрат контактите между населенията на двете страни.

„Трагично е, че президентът Путин избра да действа по този начин… Няма да толерираме заплахи за сигурността на британските граждани, нито такива крещящи нарушения на международните задължения на Русия“, каза тя.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram