Ликвидираха топ-терорист

САЩ ликвидираха един от най-издирваните терористи в света и ключов архитект на атентатите от 11 септември, пише британският „Дейли телеграф“. Изданието цитира думите на президента на САЩ Джо Байдън, обявил тази нощ новината за ликвидирането на лидера на Ал Каида. Той заяви, че правосъдието е било раздадено. Смъртта на Аз Зауахири е най-големият удар за терористичната организация, откакто през 2011 г. бе убит отново при американска специална операция, но този път в Пакистан, предходният ѝ лидер Осама Бин Ладен, посочва изданието.

Операцията за ликвидирането на Аз Зауахири ще бъде възприета като доказателство, че САЩ продължават да са способни да извършват подобни акции, въпреки изтеглянето на американските военни от Афганистан миналата година, но също повдига въпроси относно продължаващото присъствие на Ал Каида в Афганистан, откакто талибаните поеха властта там, коментира британският „Гардиън“.

САЩ ликвидираха Аз Зауахири малко преди да се навършат 21 години от атентатите на Ал Каида в Ню Йорк и Вашингтон, посочва британският „Индипендънт“.

Атаката срещу Аз Зауахири е първата антитерористична операция на САЩ в Афганистан, за която съобщава американската администрация, откакто американските военни се изтеглиха там миналото лято, отбелязва „Вашингтон пост“.

Американското разузнаване е проследило Аз Зауахири до Афганистан и е прекарало месеци в обмисляне на удара. Той е голяма победа за Байдън, но присъствието на Зауахири в Афганистан, контролиран сега от талибаните поражда много въпроси относно това доколко тази страна спазва обещанията да не се превръща в убежище за хора и организации, представляващи заплаха за мира и сигурността, посочва „Ню Йорк таймс“.

С ликвидирането на фигура номер едно в Ал Каида Байдън се опитва да заличи провала на американското изтегляне от Афганистан, посочва френският „Монд“.

Аз Зауахири беше приемникът на Осама бин Ладен начело на Ал Каида, но му липсваше харизмата на Бин Ладен, отбелязва френският „Фигаро“. Аз Зауахири беше един от мозъците на атентатите от 11 септември 2001 г., но неговият най-голям успех беше, че е запазил Ал Каида жива в продължение на толкова години, казва Барак Менделсън, преподавател в пенсилванския университет Хейвърфорд и специалист по въпросите на тероризма. Но за целта Аз Зауахири трябваше да приеме и еманципацията на онези терористични организации, които в даден момент се бяха врекли във вярност на Ал Каида, допълва експертът, визирайки терористични групи в Сомалия, Магреб, Афганистан, Сирия и Ирак.

Хладнокръвен и кръвожаден, хирург по професия, превърнал се в терорист, Аз Зауахири беше едно от най-опасните лица в света за последните 20 години, посочва италианският „Кориере дела сера“. Ликвидирането му с американски дрон в Афганистан отправя посланието: „Ако си заплаха, САЩ ще те намерят и ликвидират“.

fakti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram