Лаура Кьовеши осъди Румъния в Стасбург

Главната прокурорка на Европейския съюз Лаура Кьовеши осъди днес родната си Румъния в Европейския съд за правата на човека, защото е погазила две от основните й права – право на справедлив съд (чл. 6) и право на свобода на изразяване (чл.10), защитавани от Европейската конвенция за правата на човека.

Нарушенията срещу нея са били извършени при отстраняването й от поста главен прокурор на Националния антикорупционен директорат на Румъния заради критиката й към корупцията в изпълнителната власт. Кьовеши, която по-късно бе избрана за ръководител на Службата на европейския прокурор, не е поискала финансово обезщетение за причинените й материални и морални щети от предсрочното прекъсване на втория й мандат начело на директората и от наложения й съдебен тормоз. Тя е преценила, че доказването на правотата й в съда в Страсбург е достатъчно морално удовлетворение.

Европейският съд установи, че нейният случай е бил показателен за посегателствата срещу независимостта на съдебната система в Румъния и че преследването й заради критики срещу налаганата от властите съдебна реформа е предизвикало смразяващ ефект у прокурорите, който ги е принудил да пазят мълчание по такъв важен за обществото въпрос. Законът в Румъния дори не й е позволявал да оспори по съдебен път мотивите за освобождаването й от поста.

Лидерът на Социалистическата партия Ливиу Драгня, който бе главен подбудител на кампанията срещу Кьовеши, в момента излежава в затвора присъда от три години и половина за злоупотреба със служебно положение.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram