Лавров: САЩ явно ще ни наказват в различни форми, ще отговорим на всяко враждебно действие

Русия ще отговори, ако бъдат въведени нови санкции от САЩ, тя ще реагира на всяко враждебно действие на американската страна, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Ние ще отговорим на всяко враждебно действие, разбира се. Засега не виждам конкретни решения, нищо не е обявено“.

„Четох доклади, че администрацията на САЩ е извършила преглед на „враждебните действия“ на Русия: някак си много бързо им се получава, защото обикновено ни обвиняват в толкова много грехове, че не може да се управляват за няколко седмици или дори няколко месеца, но те решиха. Ще ни наказват явно в различни форми„, допълва той.

В същото време според него изявленията на представители на Държавния департамент на САЩ за интереса на Вашингтон към стабилни отношения с Москва звучат неубедително. „Чуваме, че сега някой официален представител на Държавния департамент прави изявления, че ще има санкции, но САЩ се интересуват от предсказуеми и стабилни отношения с Руската федерация. Думите не звучат убедително„.

Лавров обяви за безполезна санкционната политика на Вашингтон спрямо Москва и нарече този подход задънена улица и глупост.

Тази линия предизвиква все повече критики в САЩ, дори такава про-Вашингтонска структура като неправителствената организация „Атлантически съвет“ вече публикува материали и критикува тази абсолютно задънена улица на САЩ към Русия – задънена улица, може би дори глупава – което не води до резултати по отношение на целите, обявени при налагането на санкциите“.

Тази ситуация се повтаря много пъти. Тези действия ни убеждават само в едно, че трябва да разчитаме на себе си, защото нито САЩ, нито техните съюзници са надеждни партньори и в ключови области за поддържане на живота на държавата не можем да разчитаме на техните настроения и на това с кой крак стават сутрин“, добави той.

Намерението на Вашингтон да наложи нови санкции срещу Русия говори за настроението на САЩ за конфронтация, ако предприемат тази стъпка, руските власти ще вземат решение за ответни мерки, обясни за ТАСС първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

„Ако това се случи, мисля, че руското ръководство ще разреши въпроса за ответните санкции. След като нашите дипломати бъдат изгонени, мисля, че е ясно, че нищо добро не може да се случи след това. Най-вероятно ще има ответни мерки“, каза Джабаров.

Той призовава да се изчака официалното решение на американските власти. „Но ако реално това е така, тогава това предполага, че думата „градивен“ в нашите отношения е от сферата на научната фантастика. Американците отдавна не са конструктивни. Те отхвърлят всякакви опити за установяване на всякакъв вид контакти. Те са настроени към конфронтация„, добави той.

Те ще се позовават на разузнавателни данни, на класифицирани аналитични доклади. Това, най-вероятно, отново ще бъдат неоснователни обвинения“.

Русия не е получила нота от САЩ, в която се казва, че връщането на Вашингтон към Договора „Открито небе“ може да изпрати грешно съобщение до Москва, коментира Лавров.

„Не съм виждал нота, никой нищо не ни е писал, въпреки че официално сме предупредили всички с дипломатически ноти, че започваме процедурата за изтегляне от „Открито небе“, тъй като не ни се дават гаранции, че с отсъствието на САЩ, европейците ще пазят при себе си данните, които ще получат в резултат на полети над руска територия“.

Според Лавров, „ако Вашингтон вярва, че връщането към договора подкопава позицията на САЩ в областта на контрола на оръжията, то тогава САЩ не искат контрол върху оръжията. Не мога да направя друго заключение, като и всеки, вероятно, здравомислещ човек“.

Москва очаква в най-близко бъдеще да бъде внесена яснота в позицията на Вашингтон относно Договора. „Ние нямаме никакво разбиране дали американците ще се върнат към договора или не. Очакваме, че в много близко бъдеще да бъде внесена окончателната яснота по този въпрос. Започнахме процедури. Нямаме намерение да чакаме безкрайно„.

В сряда Defense News съобщи, че американските власти в края на март са изпратили дипломатическа нота до своите международни партньори, в която заявяват, че се съгласяват да се върнат към споразумението, което Русия, от гледна точка на Вашингтон, продължава да нарушава.

На запитване на ТАСС към Държавния департамент на САЩ за коментар на тази информация, американските власти все още не са взели решение да се върнат в „Открито небе“. Според служител на външно министерство „САЩ активно разглеждат въпроси, свързани с договора“, консултират се със своите съюзници и партньори, докато „продължаващото неспазване на договора от страна на Русия е един от няколкото фактора, свързани с тази тема.“

Държавният департамент продължава да настоява Русия „да предприеме стъпки за връщане към спазването на споразумението„.

Лавров обърна внимание и на информацията за евентуалното назначаване на специален пратеник в САЩ, който да води преговори, насочени към предотвратяване на завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2„.

„Вероятно защото вече не участват в Договора „Открито небе“, ръцете им са развързани, служителите са развързани … Сега просто ще яздят и ще заплашват всички. Такава им е дипломацията. Това дори не е дипломация на канонерките*, а вече дори говорят за нови инструменти за санкции“, допълва Лавров.

*“Дипломация на канонерките“ е военнополитически курс, при който се демонстрира сила с употребата на военноморския флот.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram