Кърваво нападение в Ница

Кърваво нападение в Ница с камион. Най-малко 80 души са убити, а други 100 са ранени, съобщава АП.

Най-малко 42 от ранените са в критично състояние, отбелязва в. „Фигаро“. В града се извърша специализирана полицейска операция.

Товарен камион се е врязал малко преди полунощ в множество хора по известната „Английска алея“ в Ница. Там са се били събрали хора, за да празнуват 14 юли.

Имало е стрелба на полицията по камиона. Префектурата и кметът призоваха хората да не излизат на улиците и да останат по домовете си. Жителите са посъветвани да стоят далеч от прозорците.

Камионът е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството. Той е мачкал нещастните си жертви в продължение на 2 км. Това е довело до големия брой на жертвите.

Властите обявиха, че шофьорът на камиона е неутрализиран. В момента се води разследване дали той е действал сам. В. Аарец пише, че в камиона е имало експлозиви.

Антитерористичните сили на френската полиция са поели разследването на атентата в Ница

Помощник – префектът на Ница Себастиан Юмбер заяви пред радио „Франс инфо”, че нападението е криминален акт. Нападателят е убит. В момента той се идентифицира.

Засега не можем да квалифицираме събитията в Ница като терористичен акт. Това заяви прокурорът на града Жан-Мишел Претр.

Кметът Кристиян Естроси написа в „Туитър“: „Уважаеми граждани на Ница, изглежда шофьор на камион е убил десетки. Засега останете вкъщи. Очаквайте още новини”. Всички болници, разположени по Лазурния бряг, са били мобилизирани, за да поемат ранените.

Вътрешният министър вече е заминал за Ница. Италианските власти са подсилили охраната на граничните пунктове по границата си с Франция.

Празничната заря в Париж по случай националния празник на Франция 14 юли завърши с пожар. Той е избухнал в подножието на Айфеловата кула около 23,45 ч местно време, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предизвикан от възпламеняване на фойерверки и вече е ликвидиран. Поради технически проблем се е запалил камион с пиротехника на моста Йена, съобщиха от пожарната.

Френският президент Франсоа Оланд спешно се върна в Париж от Авиньон заради събитията в Ница, съобщиха от  Елисейския дворец.

Оланд е свикал заседание на кризисния щаб в Елисейския дворец. Президентът е говорил по телефона с премиера Манюел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов.

Бившият френски президент Никола Саркози също осъди нападението в Ница.

Президентът на САЩ Барак Обама е бил уведомен за случилото се в Ница, съобщиха от Белия дом.

Друга ужасяваща атака, този път в Ница. Много убити и ранени. Кога ще си вземем поука? Само става по-лошо. Това написа в профила си в Туитър претендентът на Републиканската партия в САЩ за президент Доналд Тръмп.

На 13 ноември миналата година, при серия терористични атаки в Париж, бяха убити 130 души. В четвъртък френските власти съобщиха, че няма да продължат извънредното положение, което беше в сила след атаките. /news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram