Кулеба: След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които се отнесоха лошо с Украйна

След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които „се отнесоха лошо с Украйна“, предупреди украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си.

Украйна няма да забрави кой ни подкрепяше, заяви в същото време Кулеба. Украинският външен министър изрази разочарование, че папа Франциск все още не е посетил страната му.

Изборът, който всяка държава направи след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде „взет под внимание при изграждането на (нейните) бъдещи отношения“ с Украйна, изтъкна Кулеба.

Украинският външен министър предупреди, че забавянето на западните оръжейни доставки за Киев коства живота на хора. „Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта“, каза той.

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много държави в Африка, Азия и Южна Америка останаха встрани от конфликта. Някои от тях симпатизират на Русия в исторически план, други са загрижени за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът удължава ненужно военните действия, обобщава Би Би Си.

Източник: БТА, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram