Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, предаде БТА.

Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м – 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война.

Руското външно министерство обяви края на Договора за ракетите със среден и малък обсег „по инициатива на САЩ“, предадоха Франс прес и ТАСС. Очаква се и Вашингтон да обяви официално, че напуска споразумението. „На 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан на 8 септември 1987 г. във Вашингтон от СССР и САЩ“, се казва в декларация на руското външно министерство.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от нарастващото напрежение между ядрените държави в четвъртък, предаде Ройтерс. Според Гутериш светът ще загуби безценен механизъм за възпиране на ядрена война с прекратяването на действието на договора и вероятно ще нарасне заплахата от балистичните ракети.

ПРЕДИСТОРИЯТА

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия в нарушаване на пакта, заради разработките й на нов тип крилати ракети, което Москва отрече, припомня Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Американците заявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 – известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от пакта, ако Русия не го спазва и определиха като краен срок 2 август. Руският президент Владимир Путин прекрати задълженията на страната си към договора малко след това.

„Загубихме безценна спирачка за ядрената война“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

„Това вероятно ще повиши, а не намали заплахата от балистични ракети“, добави той и призова всички страни да „търсят споразумение за нов общ път за международен контрол на оръжията“.

Анализатори се опасяват, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

„Сега, когато договорът приключи, ще видим разработването и разполагането на нови оръжия. Русия вече е готова“, каза Павел Фелгенхауер, руски военен анализатор, пред агенция AFP. 

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че руските ракети, за които той каза, че са в „явно нарушение на договора“, са ядрено способни, мобилни, много трудно откриваеми и могат да стигнат до европейските градове за минути.

„Това е сериозно“, добави той. „Договорът INF е крайъгълен камък в контрола на оръжията от десетилетия и сега ставаме свидетели на неговото прекратяване“.

Той добави, че не е имало никакви признаци, че Русия ще спазва споразумението и че „трябва да сме подготвени за свят без договора INF и с повече руски ракети“.

nova.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram