Кошмарът „Капитолия“ се повтори в Бразилия. Стотици са арестувани

Силите за сигурност си върнаха контрола над Конгреса в Бразилия, след като той бе щурмуван от поддръжници на бившия крайнодесен лидер Жаир Болсонаро. 

Хиляди протестиращи влязоха в сградата на Конгреса – някои нахлуха в залата на Сената – както и в президентския дворец и Върховния съд в Бразилия, а полицията арестува стотици. 


Болсонаро, който загуби президентските избори от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва през октомври, осъди случилото се с публикация в Twitter.


Поддръжниците му отказват да приемат, че той е загубил изборите и призовават за военна намеса и оставката на Лула. Това напомня много на случилото се през януари 2021 г., когато симпатизанти на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия в САЩ, след твърдения на републиканеца, че победата му на президентските избори е била открадната от Джо Байдън. 


Лула, който е на официално посещение в щата Сао Пауло, нарече бунтовниците в неделя „фанатични фашисти“ и обеща да ги накаже.


Върховният съд на Бразилия късно в неделя отстрани губернатора на Бразилия от длъжност за 90 дни поради пропуски в сигурността. Властите започнаха разследване за това кой е подтикнал към бунтове. Това е ай-лошата атака срещу институциите на страната от възстановяването на демокрацията преди четири десетилетия.


Лула, който встъпи в длъжност на 1 януари, каза, че местната милитаризирана полиция, която е подчинена на губернатора на Бразилия Ибанейс Роша, бивш съюзник на Болсонаро, не е направила нищо, за да спре напредването на протестиращите.


Нападението повдигна въпроси сред съюзниците на Лула за това как силите за обществена сигурност в столицата са били толкова неподготвени и лесно победени от бунтовници, които са обявили плановете си дни по-рано в социалните медии.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram