Коронавирус: повторното заразяване е факт

Оздравели от коронавирус пациенти в Белгия и Нидерландия са се заразили повторно. За сходен случай съобщават и от Хонконг, пише „Дойче веле“.

В Нидерландия повторно заразеният е възрастен пациент със слаба имунна система. В Белгия пациентката се е разболяла отново след три месеца. Тя проявява леки симптоми. При първото си инфектиране жената е не е развила достатъчно антитела, за да предотврати повторното заболяване, обяснява белгийският вирусолог Марк Ван Ранст, преподавател в Льовенския католически университет. Ранст посочва, че все още няма данни колко души могат да се заразят повторно няколко месеца след като вече са прекарали Ковид-19. „Това не са добри новини“, подчерта той.

Вирусът се променя

В началото на седмицата в Хонконг също имаше подобен случай. 33-годишен компютърен специалист даде положителен резултат за коронавирус, макар вече да бе изкарал заболяването през април. Мъжът се заразил при пътуване в Испания, не проявил симптоми.

Според лекарите не може да се говори за повторно „избухване“ на първата инфекция, тъй като вирусът Sars-CoV-2, открит у тримата пациенти, е генетично променен. Според Изабела Екерле, ръководител на Центъра за вирусни заболявания в Женевския университет, новите инфекции не са изненадващи. „От други респираторни вируси знаем, че те успяват да надхитрят имунната ни система и могат да ни заразят отново и отново.“ Джон Цийбур, вирусолог от университета в Гисен, допълва: „Известно е, че имунитетът в областта на носа и гърлото не е особено траен“.

Пристигащи от България, Босна и Турция пренасят заразата в Германия

Институтът „Роберт Кох“ отчита 1576 нови положителни тестове за Ковид-19 в Германия за последното денонощие. Според експертите от института, повече от 40 процента от новозаразените във Федералната република са били инфектирани в чужбина. Най-честите инкубатори на болестта са Косово, Босна и Херцеговина, Турция, Хърватия и България, отбелязват от „Роберт Кох“. Същевременно експертите не крият, че завръщащите се от пътувания се тестват много по-често от останалата част от населението, така че данните не са непременно показателни.

Междувременно германските власти повишиха нивото на риск при пътуване до Париж и части от Лазурния бряг. Пристигащите от тези региони на Франция ще трябва да се подлагат на задължително тестване и карантина при завръщането си в Германия. От осми август Германия подлага на задължително тестване за коронавирус пристигащите от рискови територии, в които се отчитат сериозни нива на разпространение на Ковид-19. Изследванията се извършват непосредствено след пристигането в страната и са безплатни./offnews.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram