Ковид -19 затихва на Балканите

През първата половина на юни ще препоръчаме допълнително разхлабване, съобщи на брифинг тази сутрин главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че в почти всички балкански страни се наблюдава нисък брой на новозаразените и починалите от коронавирус.

Доц. Кунчев уточни, че носенето на предпазна маска на врата не помага за нищо. Маска е добре да се носи в закрити пространства, а не на открити.

Кунчев съобщи, че щабът предлага да се премахне въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз, а също така от Северна Македония и Сърбия.

Решението за промяната е на база на данните от Европейския център за контрол на болестите.

14-дневната карантина обаче ще остане само за 8 страни, които отчитат най-висока заболеваемост през последните 2 седмици. Това са: Белгия, Италия, Малта, Испания, Португалия, Швеция, Ирландия а също така Великобритания.

Очаква се броят на заразените от коронавирус по света да мине 6 милиона души, заяви д-р Кунчев. В световен мащаб водещи по брой на заболелите остават САЩ и Бразилия, а в ЕС – лидер е Швеция.

Скандинавската държава е начело на негативната класация в Европа вече втора седмица поред. За сравнение със съседна Дания броят на новите болни и починали в Швеция е 15 пъти по-висок, отбеляза д-р Кунчев. Швеция беше единствената страна в ЕС, която отказа да въведе строги мерки на ограничения, това доведе до рязък ръст на заболелите от COVID-19 преди всичко сред възрастните хора и мигрантските групи

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram