Кметът на Кишинев иска да изключи радиаторите на властта

Екстравагантен начин за пестене на енергия предложи кметът на молдовската столица Кишинев Йон Чебан. Той настоява да се изключи отоплението в сградата на правителството, парламента, администрацията на президента и министерствата, за да се отопляват жилищата на хората. 

„Много от ведомствата се отопляват автономно и могат сами да се изключат от отоплителната система. Това не се отнася за всички, които работят там, а за онези, които вземат решения. От това зависи дали топлото ще стигне до жилищата на хората или не“, написа Чебан във фейсбук, цитиран от ТАСС. Чебан обеща да изключи радиаторите и в кметството. 

Енергийната криза в Молдова се задълбочи след изтичането на договора на страната с „Газпром“. Преди дни газовият гигант заплаши Кишинев, че ще спре доставките, ако не бъдат платени задълженията от 709 млн. долара и предложи да намали цените на синьото гориво с 25%.

Това принуди Молдова да преустрои енергийната си система и тя премина на мазут от държавния резерв. В страната бе въведено извънредно положение.

В момента се отопляват едва 25% от жилищата, не по-различно е положението в училищата и обществените институции. Властите призоваха потребителите към строги икономии. А правителството задължи доставчиците на онлайн услуги и информация да премахнат фалшивите съобщения за заплаха за националната сигурност заради липсата на газ.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram