Клаус Шваб: Светът е изправен пред дълбока социална фрагментация

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, е „дълбоката социална фрагментация“, която разкъсва страни и народи, заяви основателят и председател на Световния икономически форум Клаус Шваб, предаде Ройтерс.

„В началото на тази година сме изправени пред безпрецедентни и многобройни предизвикателства“, предупреди Шваб във встъпителното си обръщение към стотиците бизнес и правителствени лидери, събрани на елитния форум в Давос.

По думите му, световната икономика претърпява „дълбока трансформация“ поради трайните белези от пандемията COVID-19 и предупреди, че светът може да се превърне в „объркана мозайка от глобални сили“. Според Шваб форумът в Давос да помогне да се спре „тенденцията към нарастваща фрагментация и конфронтация“.

Луксозният ски курорт Давос е превърнат в море от контролно-пропускателни пунктове заради форума, докато в същото време полицейски части, събрани от цяла Швейцария, са навсякъде по улиците, а хеликоптери патрулират над тях.

След две години прекъсвания заради пандемията от КОВИД-10 годишната среща се върна към отдавна установената януарска програма в швейцарските Алпи, след като беше онлайн през 2021 г. и след това проведе нетрадиционна среща през пролетта на миналата година.

Темата на 53-тата среща е „Сътрудничеството в един фрагментиран свят“. Акцентите в програмата за вторник включват реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и обръщение на първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram