Китай тренира бомбардировки над обекти на САЩ, предупреди Пентагонът

Въоръжените сили на Китай през последните години разшириха тренировките с бомбардировки и „вероятно тренират удари“ по обекти на САЩ и съюзниците им. Това става ясно от доклад на Пентагона, цитиран от „Ройтерс“.

Оценката е публикувана на фона на търговското напрежение между САЩ и Китай. Ежегодният доклад подчертава усилията на Китай да увеличи влиянието си по света. Според Пентагона Китай е отделил за отбрана през 2017 г. повече от 190 милиарда долара.

„През последните три години китайската армия бързо разшири бомбардировките над водни пространства, трупайки опит в критични морски региони, и вероятно тренират за нанасяне на удари по цели на САЩ и съюзниците им„, се казва в доклада.

През следващата седмица Китай и САЩ планират да проведат търговски преговори в опит да разрешат ескалиралия търговски конфликт, който заплашва да ги вкара в тотална търговска война.

В доклада пише още, че докато китайската армия продължава да разширява операциите си, не е ясно какво послание Пекин се опитва да изпрати с провежданите полети „освен за демонстриране подобряването на способностите“.

Пентагонът прогнозира китайският бюджет за отбрана да нарасне до над 240 милиарда долара до 2028 г.

Военното министерство отбелязва още, че космическата програма на Китай прогресира бързо.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram