Китай посрещна годината на Заека

Китай посрещна лунната Нова година с големи семейни събирания и тълпи, посещаващи храмовете, след като правителството отмени своята стриктна политика срещу COVID-19, отбелязвайки най-голямото празненство от началото на пандемията преди три години. Това съобщи Асошиейтед прес.

Лунната Нова година е най-важният годишен празник в Китай. Всяка година е кръстена на един от 12-те знака на китайския зодиак. Тази година е годината на Заека. През последните три години празненствата бяха приглушени в сянката на пандемията.

С облекчаването на ограниченията които, хората най-накрая можеха да направят първото си пътуване обратно до родните си градове, за да се съберат отново със семействата си, без да се притесняват от неприятностите на карантината, потенциални блокирания и спиране на пътуването. Големите публични тържества също се завърнаха.

Снимка 603238

Източник: iStock

Много богомолци отправиха сутрешни молитви в храма на Лама в Пекин, но тълпите бяха по-малко в сравнение с дните преди пандемията.

По традиция големи тълпи се събират преди 23 часа. в навечерието на Нова година по лунния календар, като всеки се опитва да бъде първият или сред първите, който ще постави своите ароматни пръчици на трибуните пред главната зала на храма. Поклонниците вярват, че тези, които са сред първите, които поставят своите ароматни пръчици, ще имат най-голям шанс молитвите им да бъдат отговорени.

Масовото движение на хора може да доведе до разпространение на вируса в определени райони, посочи главния епидемиолог в Китайския център за контрол на заболяванията. Но широкомащабно нарастване на COVID-19 ще бъде малко вероятно през следващите месеци, тъй като около 80% от 1,4 милиарда души в страната се е сблъскало вече с вируса.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram