Китай замлъкна за три минути в памет на „мъчениците“ на коронавируса

Китай замлъкна за три минути в памет на „мъчениците“ на коронавируса, съобщават медии.

Днес в страната е обявен национален траур.

В 10,00 часа местно време в Пекин и в цял Китай хората спряха за три минути мълчание в памет на пациентите и здравните работници, които починаха от коронавируса. Автомобилите, влаковете и корабите използваха клаксоните, а също така бяха задействани сирените при въздушна тревога в памет на повече от 3000 жертви на вируса в азиатската страна.

Най-засегнатият град от вируса Ухан също замлъкна и в града се чуваха само клаксони и сирени. 11-милионният град е най-засегнатият по време на здравната криза. В града вирусът отне живота на 2567 души.

Медицинският персонал от болница Tongji излезе и сведе глава към основната сграда, някои от тях бяха със защитно облекло, което се превърна в символ на световната криза.

Държавната медия показа китайския президент Си Дзинпини и други правителствени ръководители, преклонили глава пред сградата на правителството в Пекин.

Междувременно китайската медия CGTN съобщи, че нови 19 души с коронавирус са потвърдени в страната, включително 18, които са пътували в чужбина. Други 64 души са с коронавирус, но без симптоми. Общо 1030 пациенти са без симптоми, но са поставени под лекарско наблюдение.

В Китай общо над 81 000 са потвърдените случаи с коронавирус.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 970 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 50 000. Регистрирани са случаи в 206 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 1,1 млн. случая и над 58 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 226 000.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram