Китай забранява показването на женствени мъже по телевизията

Китайското правителство забранява показването на женствени мъже по телевизията, пишат „Господари на ефира“, цитирайки 9gag. Властите призоваха телевизионните оператори да спрат да популяризират “революционната култура”, разширявайки кампанията си за затягане на контрола над бизнеса и обществото.

Президентът на страната Си Цзинпин апелира още за по-строг контрол на бизнеса, образованието, културата и религията от страна на Комунистическата партия. Така компаниите и обществеността са под нарастващ натиск да се съобразяват с визията на правителството за „по-силен Китай и по-здраво общество“.

Партията вече е ограничила достъпа на децата до онлайн игри и се опитва да прекрати това, което смята за нездравословно внимание към знаменитостите.

Телевизионните оператори трябва „решително да сложат край на анормалните естетични възгледи“, заяви Националната радио- и телевизионна администрация, използвайки обиден жаргонен термин за женствените мъже – „niang pao“ или буквално „момичешки оръжия“.

Това отразява официалната загриженост, че китайските поп звезди, повлияни от елегантния, модерен външен вид на някои южнокорейски и японски певци и актьори, не успяват да насърчат китайските млади мъже да бъдат достатъчно „мъжествени“.

Правителството на Си Цзинпин също така засилва контрола над китайските интернет индустрии. То стартира антимонополни действия, акция за защита на данните и други действия към няколко компании, включително доставчика на игри и социални медии Tencent Holding и гиганта за електронна търговия Alibaba Group.

Правилата, които влязоха в сила в сряда, ограничават всеки под 18 г. до три часа седмично онлайн игри и забраняват игрите в учебните дни.

Партията засилва и контрола върху знаменитостите. Излъчващите оператори трябва да избягват изпълнители, които „нарушават обществения ред“ или „са загубили морал“, каза регулаторът. Програми за децата на знаменитости също са забранени.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram