Китай блокира 80 000 курортисти заради COVID-19

Близо 80 000 туристи са блокирани в морския курортен град Саня в Южен Китай, тъй като властите го обявиха за огнище на COVID-19 и наложиха локдаун. 

Ограниченията влязоха в сила още в събота сутринта. Те бяха наложени, след като в петък бяха потвърдени 229 случая на коронавирус, а в събота още 129. Целта на властите е да се спре разпространението на коронавируса на тропическия остров Хайнан в Южнокитайско море.

Управлението на жп транспорта в Саня забрани продажбата на билети, в събота бяха отменени и всички полети. Туристите, които искат да отпътуват от Саня, трябва да имат отрицателен резултат на пет PCR теста, направени в продължение на седем дни. Хотелите предлагат на гостите си 50% отстъпка за периода на локдауна, обяви на брифинг представител на градската управа. Затварянето става в пика на туристическия сезон в Саня, известен с добрите си плажове.

Управляващата в Китай комунистическа партия се придържа твърдо към подхода „нула ковид“. Заради огнище на вируса, появило се неотдавна в Шанхай, властите затвориха изцяло за два месеца най-големия град в страната (население над 19 млн. души) и това засегна доста националната икономика.

COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

Днес у нас са отчетени  663 са новите случаи на заразени с коронавирус, като  у нас като 446 (67.27%) от тях са на неваксинирани хора, спорад данните на Единния информационен портал. Тези 663 случая са от направените през последните 24 часа 2373 теста, т.е. 28% положителни.

Новопостъпили в болница са 48 човека (37 неваксинирани) и така общият брой хоспитализирани в страната е 1099 души, като 47 от тях са в интензивни отделения. 

Починали са двама човека, които са имали и заразата, а излекувани са 83-ма.

За изминалите 24 часа са били поставени 144 дози ваксина срещу коронавирус. Така общият брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл е 2 065 675.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram