Китайският парламент с ключова сесия на 22 май на фона на затихване на Covid-19

Китай обяви, че парламентът на страната ще открие ключовата си годишна сесия на 22 май, сигнализирайки, че Пекин вижда, че държавата се връща към нормалния си ритъм след месеци на борба с епидемията от коронавирус, информира „Ройтерс“.

По време на Националния народен конгрес (NPC) в столицата делегатите ще приемат редица законодателни актове и правителството ще разкрие икономическите си цели, разходите за отбрана, а също така ще бъдат направени някои кадрови промени. Управляващата Комунистическа партия обикновено обявява политически инициативи.

Сесията първоначално трябваше да започне на 5 март, но правителството беше принудено да я отложи заради коронавируса, който засегна близо 83 000 души и уби повече от 4600 от края на миналата година, тръгнал от Ухан.

Докато епидемията бавно затихва, икономическият и социалният живот постепенно се връща към нормалния си ритъм, което позволява организирането на конгреса, обяви агенция „Синхуа“, позовавайки се на постоянния комитет на NPC – топ орган на парламента.

Комитетът също назначи нови министър на екологията и околната среда. Има рокада и на поста министър на правосъдието.

Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC), съветнически орган към парламента, предложи да започне годишната си сесия ден преди началото на парламентарната сесия.

Анализатори очакват Китай да разкрие допълнителни фискални стимули за смекчаване на последствията от Covid-19, който се превърна в пандемия, която е на път да тласне света към много дълбока рецесия.

Китайската икономика се сви за първи път от много години през първото тримесечие на тази година, когато правителството наложи карантина заради епидемията.

Парламентът също се очаква да обсъди антиправителствените протести в Хонког.

Не е ясно колко дълго ще продължат сесиите на парламента и на съветническия орган. Източници съобщиха пред „Ройтерс“, че тези ежегодни сесии могат да бъдат най-кратките от десетилетия. Обикновено повече от 5000 делегати от цялата страна пристигат в Пекин за най-малко 10 дни.

Междувременно двама източници съобщиха пред агенцията, че Пекин планира да разхлаби ограничителните мерки в столицата най-рано от четвъртък. Пристигащите в Пекин от провинцията повече няма да се налага да бъдат поставяни под двуседмична карантина.

Китай съобщава, че няма починали от коронавирус на 28 април. Потвърдени са 26 нови случая, но без симптоми в сравнение с 40 ден по-рано. 21 нови случая са внесени от чужбина спрямо три ден по-рано, а 22 са потвърдени в страната в сравнение с 6 в понеделник.

Общият брой в Китай е 82 858 заразени и 4633 починали.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram