Кисинджър: Изявленията на Путин за опасения за сигурността трябва да се приемат сериозно

Бившият държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър призова за възможно най-бързо прекратяване на конфликта в Украйна. Той каза това в интервю за CNN.

Според Кисинджър е необходимо да има преговори. „Освен това бих предупредил да не протакаме тази война за неопределено време. Защото в такъв случай всичко ще бъде като през Първата световна война и вероятно ще има ескалация“, добави той. Бившият държавен секретар също изрази надежда, че страните от НАТО „скоро ще се разберат помежду си какви трябва да бъдат резултатите от преговорите и какъв резултат е постижим“.

Кисинджър обаче каза, че алиансът не трябва да прави отстъпки на Русия, така че Москва да не получи „никаква полза“ от специалната операция. Той също така подчерта, че Украйна трябва да върне 15-20 процента от териториите, които сега са под контрола на Руската федерация.

По-рано Хенри Кисинджър каза, че разширяването на НАТО трябваше да спре с Полша, а Украйна трябваше да заеме мястото на Финландия в отношенията между Русия и Запада. Освен това изявленията на руския президент Владимир Путин за опасения за сигурността трябва да се приемат сериозно, добави той.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram