Кери: Сирия има 10 дни да представи план за предаване на химическото оръжие

Сирия има 10 дни за представяне на предложения за предаване на химическото си оръжие под международен контрол. Това каза държавният секретар на САЩ, Джон Кери преди началото на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров по въпроса за конфликта в размирната страна.

САЩ ще направят всичко възможно за предотвратяване на използването на оръжия за масово унищожение в Сирия, посочи той.“Цялата международна общност трябва да направи всичко възможно, за да се повлияе на режима в Сирия“, посочи той . „Според получените доклади, представители на сирийския режим са направили контрапредложение. Те все още разполагат с 10 дни, за да внесат предложения по техническите работи за предоставяне на химически оръжия под контрола на международната общност. Смятаме, че до този момент не е изработена стандартна процедура“.

САЩ ще направят всичко възможно за предотвратяване на използването на оръжия за масово унищожение в Сирия.

„Възнамеряваме да работим с Русия, тук, в Женева, със Сергей Лавров, с руската делегация по този въпрос“, каза той. „Вярваме, че тази цел може да бъде постигната“. Държавният секретар посочи, че САЩ и Русия се разминават в мненията за ситуацията в Сирия. „Но ние сме съгласни, че никой не трябва никога да използва химическо оръжие срещу населението. Нашата работа ще помогне за намаляване на заплахата, ще помогне за спасяването на живота на цивилни граждани“, каза Кери.

От своя страна Сергей Лавров заяви, че усилията на Русия са насочени към постигането на компромис и че това е напълно възможно.

„Позициите ни са съвършено ясни, те са определени от президента Владимир Путин в неговата статия… Фокусирани сме върху търсенето на взаимно съгласие. Ако следваме това правило , ще се постигнат резултати“, каза шефът на руската дипломация. /ИТАР-ТАСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram