Канцеларията на Ердоган: Наши военни и сирийската опозиция скоро ще пресекат границата между Турция и Сирия

Турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съобщение в Туитър от тази сутрин на отговарящия за връзките с обществеността на турския президент Реджеп Ердоган – Фахреттин Алтун.

„Турските военни заедно със Свободната сирийска армия в най-скоро време ще пресекат границата между Турция и Сирия“, написа той, цитиран от ТАСС. Алтун се обърна и към сирийските кюрди и отбеляза, че „те могат или да се предадат, или Турция ще спре опитите им да попречат на турските усилия за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“.

В района на турския пограничен град Акчакале, който се намира срещу сирийския Тал Абияд, очевидец, цитиран от Ройтерс, видял гаубици, разположени зад землени укрепления от турската страна на границата и насочени към Сирия.

На около 60 км на запад бяха разположени два камиона със системи за залпов огън, също зад землени укрепления, в района на Суруч, който се намира срещу сирийския град Кобане. В района беше разположена и артилерия, а войници се разхождаха из намиращ се недалеч военен лагер.

Мустафа Бали от оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили заяви, че струпването на турски военни сили, както и информацията за допълнителна мобилизация на подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, показва, че атаката е неминуема.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram