Канада въвежда здравен данък за неваксинираните

Канадската провинция Квебек въвежда здравен данък за неваксинираните срещу COVID-19 жители. Това обяви премиерът Франсоа Лего, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Квебек е провинцията с най-много заразени в Канада, а в момента се отчита ръст на новите случаи. Въпреки че едва 12,8 % от жителите на провинцията не са имунизирани, именно те са половината от хоспитализираните.

По официални данни към 1 януари на повече от 85% от канадците в Квебек е поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.Лего поясни, че здравната помощ е необходима за възрастните хора, които отказват да се ваксинират по немедицински причини.

Той не посочи от кога ще влезе в сила здравният данък и в какъв размер ще е. От думите му обаче стана ясно, че сумата ще бъде значителна, за да действа като стимул за ваксинация – повече от 50 или 100 долара.

В канадската провинция, която е най-засегната от вълната Омикрон, вече бяха въведени допълнителни ограничения за неваксинираните. Сред тях е полицейският час, който е в сила от 22.00 до 5.00 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram