Камарата на представителите на САЩ подкрепи санкции срещу Китай за Хонконг

Камарата на представителите на САЩ се присъедини към Сената и одобри законопроект за налагане на санкции на Китай във връзка с приетия закон за националната сигурност, който засяга Хонконг, информира АП.

САЩ ще санкционират групи, които подкопават автономията или ограничават свободите на Хонконг. Законопроектът също засяга полицейски звена, които предприемат действия срещу протестиращите в Хонконг, както и представители на Китайската комунистическа партия, отговорни за приемането на закона за националната сигурност.

Мярката също предвижда налагане на санкции на банки, които правят бизнес с фирми и организации, нарушаващи закона.

Председателят на долната камара на Конгреса определи единодушното гласуване като необходим отговор срещу страхливото прокарване на така наречения закон за „националната сигурност“ от китайското правителство, който заплашва да сложи край на политиката „Една държава, две системи“, обещана преди 23 г., когато Великобритания предаде Хонконг на Китай

Законопроектът е подобен като одобрената през миналата седмица мярка в Сената. Има само някои малки промени. Сенаторите ще гласуват най-скоро в четвъртък за окончателно приемане на законодателството, което след това ще бъде изпратено на Белия дом за подпис.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram