Какво ще означава президентството на Байдън за Китай, Германия, Русия и Иран

Американските президентски избори имат отражение далеч извън САЩ. Новият лидер в Белия дом може да трансформира външната политика на страната, както и подхода към съюзниците и враговете. Светът според Джо Байдън се базира на доста по-традиционните възгледи за ролята на Америка и нейните интереси на глобалната сцена, разчитащи на международните институции и на споделените западни ценности. Но какво по-конкретно означава това?

Китай

Президентът Доналд Тръмп поде търговска война срещу Китай, включваща взаимно налагане на мита. Байдън вероятно ще продължи да държи азиатската страна отговорна за „нечестните икономически практики“, но съвместно със съюзниците, за разлика от едностранната политика на Тръмп. Демократът ще търси сътрудничество с Пекин по теми като климатичните промени, но заявеното намерение да възстанови американските партньорства може да се окаже по-ефективно в „сдържането“ на амбициите на Китай. В САЩ съществува рядко срещано надпартийно разбирателство за необходимостта от втвърдяването на тона към Пекин, пише ВВС. Въпросът е какви ще бъдат методите оттук нататък.

Германия

По време на мандата си Тръмп хвалеше автократи и обиждаше съюзници. Сега Германия се надява на завръщане към статуквото със своя ключов американски партньор чрез възстановяване на охладнелите връзки, особено в НАТО, и връщане в глобалните съюзи. Президентът на САЩ бе обвиняван, че подкопава свободната търговия, освен това имаше силно обтегнати отношения с канцлера Ангела Меркел, а германските политици често се шокираха от грубия му стил, както и от честите му атаки по германската автоиндустрия. САЩ са най-големият търговски партньор на Берлин и трансатлантическите връзки са жизненоважни за европейската сигурност. Разбира се, основните политически различия няма да изчезнат при управлението на Байдън, пише ВВС. Но отношенията ще бъдат с президент, който цени международното сътрудничество.РЕКЛАМА

Русия

Налагането на санкции срещу Москва при необходимост вероятно ще продължи и при Байдън, но този път няма да ги има смесените послания на Тръмп, прогнозира ВВС. Демократическият кандидат наскоро нарече Русия „най-голямата заплаха“ за САЩ и руските власти се опасяват, че неговото управление ще означава още натиск от страна на Вашингтон. Руски анализатори обаче очакват, че администрацията на Байдън поне ще бъде по-предвидима от тази на Тръмп. Бъдещият нов обитател на Белия дом вече даде да се разбере, че иска на работи с Москва за запазване на това, което е останало от договорите за оръжеен контрол, ограничаващи ядрения арсенал.

Иран

Байдън дава знак, че е готов да се върне обратно в споразумението, напуснато от Тръмп, което облекчаваше санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на страната. По думите му политиката на президента за „максимален натиск“ се е провалила и е довела до значително покачване на напрежението в и без това неспокойния регион. Той казва, че ще използва отново дипломацията, но ако Техеран отново започне да спазва стриктните условия на сделката, като няма да вдига санкциите дотогава. Очакванията са, че след това Байдън ще започне преговори, в които ще бъдат взети предвид и опасенията, които имаше Тръмп, смята ВВС. Управлението на демократическия кандидат може да върне Иран обратно на масата за преговори, макар че иранските хардлайнери няма да го направят толкова лесно.

Байдън и Харис обещават да обединят Америка

В първата си реч, след като спечели нужните гласове, за да бъде избран за президент на САЩ, Джо Байдън обяви, че е „време за излекуване“ на дълбоко разделената Америка. „Хората от тази страна се изказаха. Те ни дадоха ясна, убедителна победа“, заяви той пред своите привърженици. И обеща, че като държавен глава ще се стреми да обедини страната и „да поведе силите на доброто“ в битката с пандемията от коранавирус, да възстанови икономическия просперитет, да осигури здравни грижи за американските семейства и да изкорени системния расизъм.

Без да се обръща към опонента си от Републиканската партия, Байдън говори директно на 70-те милиона американци, които пуснаха бюлетини в подкрепа на Доналд Тръмп, пише Reuters. „За всички тези, които гласуваха за президента Тръмп, разбирам разочарованието тази нощ. Аз самият съм губил няколко пъти. Но сега нека си дадем шанс. Време е да спрем острата реторика, да понижим температурата, да се видим отново, да се изслушаме отново“, заяви той. След което благодари на чернокожите избиратели, като каза, че дори в най-слабите му моменти от предизборната кампания афроамериканската общност е застанала до него.

Преди Байдън говори сенаторът Камала Харис, която ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка от азиатски произход вицепрезидент. „Какво свидетелство за характера на Джо е, че той имаше дързостта да наруши една от най-съществените бариери в нашата страна и да избере жена за свой вицепрезидент“, каза Харис и определи изборната победа като „възвестяване на нов ден за Америка“. В речта си тя отчете заслугите на жените и особено на чернокожите жени. „Тази вечер аз си мисля за тяхната борба, тяхната решимост и силата на тяхното прозрение. Аз може да съм първата жена на този пост, но няма да съм последната“, предрече Харис.

Същевременно Тръмп отново обвини Байдън, че „бърза невярно да се представи като победител“. „Тези избори далеч не са свършили“, коментира той. Кандидатът на републиканците заведе няколко съдебни дела, в които оспорва резултатите от вота.

Марина Станева

Капитал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram