Италия и Англия ще определят новия европейски шампион


Отборите на Англия и Италия ще се изправят един срещу друг във финала на европейското първенство по футбол, който ще се изиграе тази вечер от 22:00 часа българско време на стадион „Уембли“ в Лондон. Двата тима ще сложат точка на Европейското първенство, което трябваше да се състои миналото лято, но бе отложено с една година заради пандемията от коронавирус.

Макар да са едни от водещите европейски отбори, исторически Англия и Италия не са сред най-успешните отбори на европейски първенства. За Англия това е първи финал на шампионат на Стария континент и втори на голям форум след успеха на домашното Световното първенство през 1966 година, докато Скуадра адзура е четирикратен световен шампион, но се е качвал на европейския връх само веднъж – през 1968 година у дома. Все пак, Италия може да се похвали с още два финала на Евро 2000 и Евро 2012, загубени съответно от Франция и Испания. За Англия върховото постижение на Европейско първенство до момента бе полуфинал през 1968 и 1996 година.

Англия и Италия са се изправяли един срещу друг общо 27 пъти до момента, като първият им сблъсък е в приятелска среща в Рим през 1933 година, която завършва с равенство 1:1. Англичаните имат предимство в началото на съперничеството си с Италия и записват четири победи и четири равенства в първите осем двубоя, преди все пак италианците да запишат успех с 2:0 на 14 юни 1973 година, а единият гол отбелязва бъдещият треньор на „Трите лъва“ Фабио Капело, който няколко месеца по-късно носи отново успеха на своите с 1:0. Първите 11 срещи между съперниците са приятелски, преди да се стигне до квалификациите за Мондиал 1978, когато двата тима си разменят домакински победи.

Първият мач на финали на голям форум между Англия и Италия е на Евро 1980, когато в Торино домакините печелят с 1:0. Десет години по-късни Италия отново е домакин, този път на Световно първенство, и побеждава Англия с 2:1 в мача за третото място в Бари. На Евро 2012 в Киев Италия отстранява съперника си на четвъртфиналите след 0:0 и изпълнение на дузпи, в които блести Андреа Пирло с върховно изпълнение на „Паненка“. Само след две години двата тима са съперници в груповата фаза на Мондиал 2014 в Бразилия, а Италия отново ликува след успех с 2:1. Последният мач между Англия и Италия е контролна среща през 2018 година, завършила при равенство 1:1. Това означава, че като се изключат приятелските срещи, в официални мачове Италия има шест победи (едната след дузпи), срещу един успех за Англия и едно равенство.

В последните години селекционерът на „Трите лъва“ Гарет Саутгейт постепенно изгради един от най-силните отбори в света, пълен с млади и талантливи играчи, най-вече в атака, като за големия потенциал на тима стана ясно още след изненадващото класиране за полуфиналите на Мондиал 2018 в Русия. Три години по-късно Англия вече бе спрягана сред фаворитите за титлата на Евро 2020 и оправда големите очаквания, като показа много солидна, макар и не особено атрактивна игра, за да достигне финала, допускайки само един гол в досегашните си шест мача. Голямото предимство на англичаните е домашната сцена – пет от досегашните им шест двубоя се играха на „Уембли“, като същото се отнася и за днешния финал, където по трибуните ще има приблизително 60 хиляди фенове на домакините, срещу едва 1000 привърженици на Италия.

Треньорът на Италия Роберто Манчини също свърши отлична работа в рамките на три години, като пое един сломен отбор, който не успя дори да се класира за Мондиал 2018, и за три години го превърна в истинска машина, в която не блестят звезди, но отборната игра е на изключителна висота. Към момента Италия е в серия от 33 поредни мача без загуба, а до равенство с Испания на полуфиналите на Евро 2020 играчите на Манчини бяха спечелили 13 поредни двубоя. Въпреки силната си серия Скуадра адзура не бе считана за един от фаворитите преди началото на Европейското първенство това лято, но с играта си в груповата фаза и елиминациите доказа, че заслужено е на една крачка от втора европейска титла.

Пътят на Англия до финала на Евро 2020 на хартия изглежда лесен, но това се дължи основно на добрата работа на Саутгейт и спокойната игра на неговите възпитаници. Англичаните бяха пестеливи в своята група, в която завършиха на първо място със седем точки след две победи над Хърватия и Чехия с по 1:0 и нулево равенство с Шотландия. Големият тест за „Трите лъва“ бе на осминафиналите, когато те се изправиха срещу отбор, нанесъл им много болка през годините – Германия. Хари Кейн и компания обаче се представиха на високо ниво срещу Бундестима и заслужено стигнаха до успех с 2:0, който позволи на цяла Англия да мечтае да започне да пее познатия рефрен „It’s Coming Home“ (б.ред. Идва си у дома; рефренът е от популярна песен, написана за Евро 1996 в Англия, в която се пее, че футболът си идва у дома, тъй като се твърди, че Англия е родината на футбола). На четвъртфиналите Англия направи първото си бляскаво представяне, за да разбие Украйна с 4:0, преди да дойде и най-тежкото изпитание за тима – полуфиналът с Дания, спечелен с 2:1 след продължения и спорна дузпа, отсъдена в полза на англичаните.

От своя страна Италия показа фойерверки още в откриващия мач на Евро 2020 на 11 юни в Рим срещу Турция, когато спечели с 3:0. Последва ново 3:0 срещу Швейцария и по-скромното 1:0 в мач без значение срещу Уелс, а в тези три двубоя Роберто Манчини използва 25 от всичките си налични 26 футболисти, подчертавайки колко широка е скамейката му. Трудностите за Италия започнаха с фазата на елиминациите, като на осминафиналите те мъчно пречупиха Австрия с 2:1 след продължения, след което победиха със същия резултат един от фаворитите за титлата Белгия. Най-тежко за Италия бе на полуфиналите срещу Испания, когато играчите на Манчини предимно се отбраняваха и след 1:1 в редовното време и продълженията показаха класа при изпълнението на дузпи, за да спечелят с 4:2.

Една от най-добрите новини за Англия е, че след безличното си представяне в груповата фаза капитанът и голмайстор на тима Хари Кейн намери своята форма в елиминациите и отбеляза общо четири гола в три мача, за да помогне на тима си да достигне финала. По този начин носителят на Златната обувка от Мондиал 2018 вече е само на един гол зад водещите голмайстори на Евро 2020 Кристиано Роналдо и Патрик Шик и има всички шансове да стане голмайстор на втори пореден голям форум. Без никакво съмнение другият водещ играч на Англия е Рахийм Стърлинг, който отбеляза ключови голове срещу Хърватия, Чехия и Германия и като цяло поема лидерската роля в тежките моменти. Отлично до момента се справя вратарят Джордан Пикфорд и защитата пред него, които бяха преодолени само веднъж в шест мача от страхотното изпълнение от свободен удар на Микел Дамсгор в полуфиналите.

В отбора на Италия несъмнено голяма звезда е колективът, но все пак може да се отличи представянето на крилото Федерико Киеза, отбелязал красиви голове срещу Австрия и Испания, централния халф Жоржиньо, вкарал решаващата дузпа срещу Испания, моторът в центъра Никол Барела, както и триото Донарума-Киелини-Бонучи, които внасят спокойствие в целия състав със стабилните си изяви в защита. Любопитно е, че цели петима играчи на Италия вече имат по два гола в турнира, като по този начин тимът изравни подобен рекорд на Франция от Евро 2000.

Специалистите подчертават, че и при двата отбора най-голямата звезда е треньорът, тъй като Саутгейт и Манчини поеха два отбора на дъното и в рамките на няколко години ги превърнаха във водещи сили в Европа. Именно затова всички очакват да видят как ще протече тактическата битка между двамата наставници. Италия обича да пресира много високо и усилено, което не позволява на съперника да разиграва спокойно топката и най-вероятно ще създаде проблеми на Англия при изнасянето на топката. От своя страна Саутгейт ще има два варианта – на свой ред да наложи висока преса и да атакува Жоржиньо, за да не му позволява да диктува темпото, или да приеме играта в своята половина и да използва силните си офанзивни футболисти на контраатака. Фактор в случая ще бъде умората, тъй като Италия вече на два пъти игра продължения, а Англия го направи веднъж, както и възможностите за евентуална ротация. Разбира се, Англия ще може да разчита на своите фенове по трибуните, които да дават сили на играчите в тежки моменти, но това надали ще притесни опитните и винаги силни психически футболисти на Италия.

Двамата треньори нямат кадрови проблеми преди финала, с едно важно изключения за Италия – левият бек Леонардо Спинацола, който получи тежка контузия в мача с Белгия на четвъртфиналите. При Саутгейт въпросите са два – кой да е партньор на Кейн и Стърлинг в атака, като към момента фаворит изглежда младокът Букайо Сака, който използва добре дадените му шансове, както и дали да заложи на формация с двама или трима централни защитници. В отбора на Италия има съмнения дали Манчини няма да се откаже от слабо представящия се централен нападател Чиро Имобиле и да заложи на Андреа Белоти или дори Лоренцо Инсиние като фалшива деветка, но е по-вероятно да няма промени в стартовата единайсеторка.

Очаквани състави:

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Филипс, Маунт, Сака, Стърлинг, Кейн;

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Киелини, Бонучи, Емерсон, Верати, Жоржиньо, Барела, Инсиние, Киеза, Имобиле.

Рефер на финала на Евро 2020 ще бъде нидерландецът Бьорн Кайперс с асистенти Сандер ван Рокел и Ервин Зайнстра (също нидерландци). Главен рефер на ВАР ще бъде германецът Бастиан Данкерт, а негови помощници – сънародниците му Кристиан Гителман и Марко Фриц, както и нидерландецът Пол ван Бокел./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram