Ирландците отбелязват деня на свети Патрик

Със стотици паради и празненства ирландците в родината си и по света ще отбележат деня на своя светец-покровител Свети Патрик.

Според легендата, денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март, когато се смята, че е починал светецът. Патрик е посветил живота си на мисията за покръстване на ирландците, като използвал трите листа на детелината, за да илюстрира християнската идея за Светата троица.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия.

За ранния живот на св. Патрик се знае малко, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия, в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 години, е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

В своята изповед той споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор, св. Патрик е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата троица.

Първоначално цветът, който се е асоциирал със светеца, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век.

Тъй като св. Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци, носенето на детелини се е превърнало във ключов момент от празненствата.

По време на въстанието от 1798 година, за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници, са носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Традиционно се пият ирландско уиски и бира.

Денят се отбелязва също в САЩ, Великобритания, Швейцария, Аржентина, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея и в други страни.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram