Иран отказва преки преговори със САЩ по ядрената сделка

Иран обяви, че преговорите за съживяване на ядрената сделка ще се случат с подкрепата на Европейския съюз и Техеран няма да преговаря директно със Съединените щати.

Уточнението на иранското Министерство на външните работи идва след посещението през миналата седмица на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, по време на което Иран обяви, че ще възобнови преговорите.

Ведомството посочва, че ще продължи с преговорите „при допускане на определено недоверие към Съединените щати“. В съобщението се допълва, че Иран трябва „да изчака, за да види дали американците ще продължат наследството на Тръмп“ и изрази надежда, че „посланията на Борел ще бъдат приложени на практика“.

Топ дипломатът на ЕС заяви, че новите преговори няма да променят Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), а ще са насочени към премахването на санкциите срещу Иран.

Преди това Иран обяви, че ще се върне на преговорите по ядреното споразумение във Виена единствено при сигурна сделка, като последните стъпки зависят от Вашингтон.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Разговорите бяха подновени, след като Джо Байдън стана президент на САЩ.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram