Инвестирането в момичетата може да донесе милиарди долари на националните икономики

Ако държавите сложат край на принудителните бракове, на детския труд, на обрязването на жените и други практики, които вредят на здравето и правата на момичетата, икономиката им може да спечели милиарди долари, заяви днес Фондът на ООН за населението (ФООНН), цитиран от Ройтерс.
Общо 16 милиона момичета на възраст между 6 и 11 години никога не са стъпвали в училище, много от тях – понеже са били омъжени или принудени да работят, за да подпомагат финансово семействата си, се посочва в доклад на фонда.
Развиващите се страни може да печелят по 21 милиарда долара годишно, ако всички 10-годишни момичета завършват средно образование. „Образованието е най-добрата инвестиция за света. Когато потенциалът на едно момиче не се развие, от това губим всички“, заяви в телефонно интервю за Ройтерс изпълнителният директор на Фонда Бабатунде Осотимехин.
Докладът се публикува година след като световните лидери приеха амбициозен план от няколко глобални цели за премахване до 2030 г. на бедността и неравенството.
Една от набелязаните „Цели за устойчиво развитие“ е осигуряване на равнопоставеност и възможности за развитие на жените и момичетата.
Подкрепата и помощта ни за момичетата днес ще определи как ще изглежда светът ни. Програмата „Цели за устойчиво развитие“ дава на световните лидери реална възможност да направят нещата както трябва, каза Осотимехин.
Той подчерта, че причина за неравенството между половете е недостатъчната информираност за правата на момичетата и нетърсенето на отговорност от политическите лидери.
Според Фонда за населението вероятността да завършат средно или университетско образование при момичетата е по-малка, отколкото при момчетата, а вероятността момичетата да са в по-лошо здраве и по-трудно да си намерят платена работа – по-голяма.
Според доклада 47 700 момичета на ден се омъжват, преди да са навършили 18 години, а на три четвърти от работещите момичета не се плаща.
Докладът препоръчва на бедните семейства да се предоставя парична помощ, за да бъдат стимулирани да пращат дъщерите си на училище възможно най-дълго, а на момичетата, навлизащи в пубертета, да се помогне да придобият основни умения за справяне в живота и сексуално образование./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram